Yrittäjä, jonka elämä yllätti puun takaa – Pinnoitusmaailman kolminkertainen selviytymistarina

Elämällä on toisinaan taipumus yllättää. Sami Pötsöselle se on tarjoillut jo kolmesti jotain sellaista, jota nyt vain ei tapahdu – ainakaan kenenkään suunnitelmissa. Mutta elämä harvoin kyselee meidän mielipiteitämme. Nämä yllätykset ovat kuitenkin vain vahvistaneet, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Ne ovat tehneet Samista sellaisen ihmisen, yrittäjän ja esimiehen kuin hän tänä päivänä Pinnoitusmaailman johdossa on. Siksi näistä yllätyksistä kannattaa kertoa.

Kalareissu keskellä painajaista

On tapaninpäivä vuonna 2004. Sami Pötsönen ja tuore aviovaimo Pia ovat häämatkalla Sri Lankassa. Sami on lankomiehensä kanssa leppoisalla kalareissulla, kun puhelimet alkavat piristä. Hätääntyneet sukulaiset ja ystävät soittelevat. Merellä on yllättävän rauhallista siihen nähden, että maissa on helvetti irti. Tsunami on tuhonnut paratiisin. Miehet palaavat hotellille, jota ei käytännössä enää ole. On vain raunioita, totaalinen kaaos, hätä ja paljon kuolleita ihmisiä. Kuluu yli viisi tuntia ennen kuin Pia ja hänen siskonsa löytyvät.

– Olin tietysti huolissani, mutta intuitio sanoi, että naiset ovat turvassa. He olivat juosseet henkensä edestä aaltoa pakoon. Meille ei jäänyt mitään muuta kuin päällä olevat vaatteet. Itselläni oli vain shortsit, Sami kertoo.

Kun halaa kaaoksen keskellä vähissä pukeissa tuoretta vaimoaan ja siinä on tasan kaikki, mitä ihmisellä sillä hetkellä on, kirkastuu se, mikä elämässä on tärkeää. Nykyisin Samilla ja Pialla on paljonkin yhteistä tärkeää: perhe ja perheyritys. Tsunamikokemuksesta on ollut hyötyä. Tämä yrittäjäpari tietää, että yhdessä selvitään mistä vain. Periksi ei pidä koskaan antaa.

Pelko pienestä ihmisestä

Sami Pötsönen on yrittäjäsuvun kasvatteja. Heti armeijan jälkeen hän siirtyi perheyrityksen leipiin ja veti ukkinsa perustamaa telttaliikettä vuosikymmenen ajan. Sitten aika ajoi bisneksen ohi. Rakennusalan töitä Sami on tehnyt vuodesta 2006. Hän oli osakkaana yrityksessä, joka toi Suomeen alan tarvikkeita ja aineita. Sami teki pitkää päivää vaativissa hommissa. Siihen asetelmaan vuonna 2009 Samille ja Pialle syntyi odotettu esikoinen. Elämän yllätys numero kaksi.

– Odotusaikana kaikki näytti olevan hyvin, joten erityislapsen syntymä oli tietysti shokki. Mutta tämä vanhemmuus on myös kasvattanut ja vahvistanut meitä tiimiksi, joka pelaa aina samaan pussiin. Yhteinen taistelu on yhdistänyt.

Lapsiperhe-elämä koetteli rankemman kautta. Ensimmäiset puolitoista vuotta olivat täynnä tutkimusjaksoja ja sairaalaelämää lapsen toistuvien keuhkokuumeiden vuoksi. Sydänoireiden sekä näkö- ja kuulo-ongelmien syitä selviteltiin. Vuosien sairastelukierre vei perhettä toistuvasti Päijät-Hämeen keskussairaalan lisäksi Taysiin ja Lastenklinikalle.

Työntekoa Sami ei kuitenkaan haastavasta kotitilanteesta huolimatta uskaltanut vähentää. Eihän yhtiökumppaneita voisi jättää kahdestaan selviytymään kolmen ihmisen töistä.

Elämänarvot uusiksi

Syksyllä 2016 Sami Pötsönen varaa ajan sairaalaparturilta. Toiminnan mies ei jaksaisi maata enää hetkeäkään paikallaan, vaan päättää vauhdittaa toipumistaan siistimällä hiuksensa. Yllätyksestä numero kolme on kulunut kaksi viikkoa viikkoa. Juuri toimintansa aloittaneen Pinnoitusmaailman toimitusjohtaja toipuu sairaalassa aivoverenvuodosta.

– Sukurasitetta ei ole, joten stressi ja liika rasitus olivat todennäköisiä aiheuttajia. Olin tehnyt vuosia laput silmillä aivan liikaa töitä. Olen kuntoutunut täysin, mutta helppoa se ei ole ollut, Sami summaa tapahtumia.

Lääkäri totesi, että jos tylsistyminen sairaalassa on aivoverenvuodon jälkeen miehen suurin ongelma, on syytä onnitella itseään lämpimästi. Puolet kohtalotovereista kuolee heti. Lääkärin sanat eivät ole unohtuneet. Elämää on leppoistettu ihan urakalla yrittäjyydestä huolimatta. Sami ei aio tappaa itseään työllä.

Pinnoitusmaailman liiketoimintasuunnitelma meni sairastumisen myötä uusiksi. Pia oli kotona perheen kuopuksen kanssa ja tarkoituksena oli aloitella työntekoa siinä sivussa yrityksen paperitöiden parissa. Mutta kaikki langat työnnettiinkin Pian käsiin. Tuoreen yrityksen asioista moni oli sellainen, josta tiesi vain teho-osastolla kommunikointikyvyttömänä makaava Sami. Pian piti ottaa hetkessä haltuun asioita, jotka eivät hänen tontilleen lainkaan kuuluneet.

Samin toipumista vauhditettiin muuttamalla talveksi Espanjan rauhaan. Äkkiseltään voisi ajatella, että juuri aloittaneen yrityksen kannalta sapattitalvi olisi turmiollinen. Mutta välimatka opettikin vain entistä parempaa delegointia. Sami ja Pia oppivat heti alusta asti luottamaan siihen, ettei heidän tarvitse puuttua jokaiseen yksityiskohtaan.

Shokkialulla nopeasti voitolliseksi

Pinnoitusmaailma sai siis yhtä dramaattisen alun kuin Samin ja Pian avioliitto ja vanhemmuus. Mutta ehkä juuri se on tämän yrittäjäparin menestyksen kaava. Kun yhteisen ”projektin” perusteet järisevät heti alkuun enemmän kuin tarpeen olisi, eivät pienet vastoinkäymiset tunnu enää missään. On otettu alusta asti selviytyjän asenne ja hyväksytty se, että tilanteet vaihtelevat. Ja rakennusalalla ne todellakin vaihtelevat.

– Tämän alan tekijöistä on huutava pula. Erityisesti massapinnoitus on niin vaativaa, että meidän pitää käytännössä kouluttaa itse oma väkemme. Toki haluamme sitten pitää näistä hyvistä tekijöistä myös kiinni.

Sami uskoo, että hyvät tekijät pidetään talossa rennolla ilmapiirillä ilman ruoskintaa. Sami haluaa olla osallistuva työnjohtaja, joka kuuntelee. Työntekijät saavat osallistua omien töidensä suunnitteluun. Myös palkkataso ja työehdot pidetään sellaisina, ettei naapurin ruoho alkaisi liiaksi vihertää.

Näillä pienyrittäjän teeseillä Pinnoitusmaailmasta on tullut nopeasti voitollinen kasvuyritys. Liikevaihto on tuplaantunut vuoden aikana. Työntekijöitä on tällä hetkellä kymmenkunta ja kasvua haetaan massapinnoitusten erikoistöiden lisäksi kotien remontoinneista. Sami uskoo, että kysyntää löytyy, sillä työntekijät ovat harjaantuneet astetta vaativampiin urakoihin. Yksityiskodissa työt sujuvat samalla varmuudella kuin Suomen suurimpien rakennusliikkeiden luotettuina aliurakoitsijoina.

– Kalustomme on mitoitettu suuriin urakoihin. Pystymme siis tekemään myös pienemmän mittakaavan remontit järeällä kalustolla, jolloin jälki on takuulla erittäin ammattimaista ja hommat hoituvat nopeasti, kovissa liemissä keitetty yrittäjä lupaa.Samin tarina on alunperin kirjoitettu Remontit kotiin -sivustolle, jonka toteutuksesta vastasi tämän tarinan kirjoittaja, copywriter Terhi Kangas Toteuttamo Verbaalista yhteistyössä Petri Koivisto Designin kanssa.

Pinnoitusmaailman Remontit kotiin -brändin löydät myös Facebookista.

Sami Pötsönen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s