Haarukka some-elefantin kankussa

Olin loppukesästä eräässä koulutuksessa, jonka lounastauolla eksyin sattumalta varsin yrittäjähenkiseen porukkaan. Kerroin tietysti innoissani omista suunnitelmistani, jolloin yksi keskustelijoista pyysi käyntikorttiani. Sain vain vaivoin peiteltyä närkästykseni.

Eikö hän ollut lainkaan kuunnellut minua? Olinhan juuri kertonut, että aion perustaa yrityksen lokakuussa. Kolmen kuukauden kuluttua. Eihän firmallani luoja paratkoon ollut vielä edes nimeä.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt selitykseksi. Energinen nuori pienyrittäjä oli sitä mieltä, ettei firman nimistä, logoista ynnä muista lillukanvarsista kannattaisi tuossa vaiheessa piitata hevonhuitulaa. Tärkeintä olisi aloittaa verkostoituminen välittömästi. Siihen riittäisi vaikka itse tulostettu käyntikorttikokoinen muistilappu, jossa on muutaman avainsanan lisäksi nimi, puhelinnumero ja gmail-osoite.

Olen ollut niin pitkään lahjakkaiden graafisten suunnittelijoiden vaikutuspiirissä, etten pystynyt nielemään ajatusta tekstinkäsittelyohjelmalla taitetusta wannabe-käyntikortista. Ei. Minun henkilöbrändini ei lähtisi rakentumaan Äiti kato, ihan ite tein! -meiningillä.

Löysin silti tuosta kommentista kaksi suurta totuutta.

  1. Pienyrittäjälle juuri mikään ei ole tärkeämpää kuin verkostoituminen. Verkostoidu siis aina, kun tilaisuus tulee. Ja jos tilaisuutta ei tunnu tulevan, synnytä tilaisuus vaikka puoliväkisin. Verkostoidu, verkostoidu ja verkostoidu. Ja kun olet jo lopen kyllästynyt verkostoitumiseen, verkostoidu vielä sittenkin.
  1. Jos aina ja kaikessa jää odottamaan timantiksi hioutunutta täydellistä toteutusta, ei saa koskaan mitään aikaiseksi. Joskus on uskallettava edetä rinta rottingilla myös varsin keskeneräisten ajatusten ja toteutusten kanssa.

Käyntikorttini syntyivät tylsästi perinteisessä marssijärjestyksessä vasta sitten kun nimi, logo ja nettisivusto olivat jo olemassa, mutta yritin toteuttaa oivallusta numero 2 sosiaalisessa mediassa. Perustin yritykselleni Facebook-sivun välittömästi kun olin saanut kaupparekisteriltä syyskuussa siunauksen nimiehdotukselleni.

Facebookiin olen sitten pala kerrallaan dokumentoinut sanoin ja kuvin VERBAALIn ilmeen ja myynnin tukimateriaalien valmistumista.

Logo 29.9.
Nettisivut 29.10.
Käyntikortit ja pieni markkinointikortti 6.11.
Tämän blogin lanseeraus tänään 2.12. (Eläköön! Taas yksi asia viivattu yli To do -listalta.)

Yhä tärkeämpää myynnin tukimateriaalia viestinnän ja markkinoinnin pienyrittäjälle on tänä päivänä aktiivinen ja mielellään vastaanottajalle lisäarvoa tuottava läsnäolo sosiaalisessa mediassa. Tässä tullaankin melkoisen dilemman äärelle. Jos (ja kun) yritys on yhtä kuin yksi ihminen, jää laskutettavan työn tekemiselle aivan liian vähän aikaa, jos käyttää aktiivisesti kaikkia niitä sovelluksia, joita olisi periaatteessa hyvä käyttää. Facebook. LinkedIn. Twitter. Instagram. YouTube. Pinterest. Tumblr. Periscope. Snapchat. Vine. Onhan noita. Ja lisää pukkaa.

Itse olen linjannut niin, että olen tällä hetkellä joko firmana tai yksityishenkilönä jollain tasolla läsnä neljässä ensimmäisessä. Listan loppupäätä otan haltuun pala kerrallaan. Ajattelen, että on tärkeintä ymmärtää niistä asiakkaan tiedustellessa vähintään sen verran, että tietää ketä kysyä kumppaniksi, jos oma osaaminen ei riitä. Someguruilu ei ole minun bisnekseni ydin.

Some-elefanttikin on viisainta syödä pala kerrallaan. Ylensyöjää väijyy ähky. Pelkkiä gourmet-annoksia nauttiva kadehtii salaa kotiruokaravintolaa suosivaa kaveria, joka tuntuu olevan sopivasti kylläinen.


Luit juuri Vapaan verbaalikon ensimmäisen postauksen. Kyseessä on Toteuttamo VERBAALIn blogi. Jos mietit, mistä moinen nimi yritykselle, löytyy vastaus jo edesmenneestä kotiäitiblogistani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s