KunnonKumppaneiden tarina: ryhmäliikuntaa matti ja maija meikäläisille

Elettiin vuotta 1986, kun tamperelaisen lukiotytön luokkakaveri esitti kysymyksen, jolla oli varsin kauaskantoiset seuraukset. ”Oletko kuullut aerobicista?”

Ei. Maija-Kaisa Koski (silloinen Hollo) ei ollut kuullut aerobicista, mutta halusi ehdottomasti kuulla lisää. Eikä ainoastaan kuulla vaan myös kokeilla, olihan naisvoimistelu jo vienyt mukanaan ja uudesta on aina hauska innostua.

Niinpä kaverukset kapusivat kaupungin keskustassa sijaitsevan kerrostalon vintille pieneen aerobic-studioon. Tunnin kulku oli kutakuinkin tämä: Paljain jaloin 45 minuuttia nilkka korvan tasolla pomppien, pienet venyttelyt ja kotiin. Aerobic-kengät tulivat myyntiin vasta hieman myöhemmin, kun Anna-aerobic-jumppakasetit olivat jo yleistyneet huoltoasemien c-kasettitelineissä.

Maisan kokemukset Tampereen ensimmäisistä ohjatuista aerobic-tunneista olivat kaukana siitä, mitä ohjatut ryhmäliikuntatunnit nykyisin pääsääntöisesti ovat. Kipinä syttyi kuitenkin sillä hetkellä eikä ole sen koommin sammunut. Päinvastoin, nyt 30 vuotta myöhemmin, kipinästä on roihahtanut liekki, jolle on löytynyt paras mahdollinen tulipesä: oma liikunta-alan yritys yhdessä aviopuoliso Matti Kosken kanssa.

Pirkkalan energisin ryhmäliikuttaja

Maisalle avautunut päiväkodinjohtajan paikka Pirkkalassa toi Kosken perheen kaksi vuotta sitten takaisin Tampereen seudulle. Saman tien alkoivat myös erilaisten jumppatuntien sijaistukset kuntokeskuksissa ja liikuntajärjestöissä. Myös personal traineriksi töidensä ohella kouluttautuneen Matin ohjaajakokemukselle tuli nopeasti kysyntää.

– Tuurausten yhteydessä moni asiakas on kysynyt meiltä, missä vedätte tunteja vakituisesti. Asiakaspalaute ja pitkä kokemus ohjaustyöstä rohkaisivat KunnonKumppanit oy:n perustamiseen. Ja kun tutuiksi tulleet yrittäjät Liikuntakeskus HEIssä heittivät ilmaan ajatuksen, että he voisivat ulkoistaa koko ryhmäliikuntasettinsä meille, ei päätöstä tarvinnut enempää pohtia, Maisa kertoo.

Maisan meriittiluettelo ryhmäliikunnan parista alkaa olla jo häkellyttävän pitkä. Matkan varrelle on mahtunut nuorena kotiäitinä taloyhtiön naisille kellarissa improvisoituja jumppia, seuraliikunnan puheenjohtajan tehtäviä Hyvinkäällä ja lähes kaikkea siltä väliltä. Maisa on arvioidensa mukaan vetänyt yli 2000 ryhmäliikuntatuntia lukuisissa eri kuntokeskuksissa, kansanopistoissa ja liikuntajärjestöissä. Ja tämä on hyvin karkea arvio, sillä laskuissa on ollut käytännössä mahdoton pysyä.

Erilaisia ideapäiviä ja lajikoulutuksia on niitäkin kertynyt vuosien varrella jo kymmenittäin. Uusimpiin liikunta-alan trendeihin on aina mielenkiintoista tutustua, vaikka osa niistä vain tulee ja menee. Yhdeksi hetken ilmiöksi Maisa muistaa slide-treenin, jossa liu’uttiin koko tunti liukkaalla matolla asuntoesittelyistä tutut suojamuovit tossujen päällä.

maisamatti3

Matin ohjaajaura lähti käyntiin viattomasti muutamien spinning-tuntien tuurauksista Hyvinkäällä vajaa kymmenen vuotta sitten. Muutamaa vuotta myöhemmin mies huomasi suorittavansa personal trainerin opintoja omien maratontreeniensä ohessa. Liekki oli syttynyt eikä sitäkään enää voinut sammuttaa. Opinnot syvensivät omia kantapään kautta opittuja kuntoiluteesejä ja -metodeja, toivat niin sanotusti laatua tekemiseen uudella tavalla.

– Kehonpainoharjoittelu, joka nyt on päivän sana, korostui jo tuolloin opinnoissa. Sängynalusen ei todellakaan tarvitse olla täynnä rekvisiittaa, sillä ihmiskroppa on mitä mainioin treeniväline. Pelkällä välinehifistelyllä ei sitä paitsi pitkälle pötkitä, ihan tavallinen arkinen liikunta on kaiken perusta.

Juuri tähän oikeastaan kiteytyy myös KunnonKumppanien liikeidea. Tehokasta, liikkujan tason mukaista perusliikuntaa tavallisille matti- ja maijameikäläisille ihan tavallisilta Matti ja Maija Koskelta. Yhdelle se tarkoittaa tanssillista Zumbaa, toiselle kuntopiiriä ja kolmannelle jotain ihan muuta. Pääasia on, että asiakas lähtee kotiin hikisenä ja tyytyväisenä itseensä. Huomaa tehneensä ilon kautta hieman enemmän kuin omin päin olisi tullut tehtyä.

Ilolla ja huumorilla – rajoitteidenkin kanssa

KunnonKumppanit avaa syyskuussa pirkkalalaisille ensimmäisen oman spinning-salin Liikuntakeskus HEIn tiloihin. Matti vertaa spinning-tunnin ohjausta orkesterinjohtajan rooliin, jossa on oltava tuntosarvet herkkinä. On nähtävä missä mielentilassa kukakin on ja millaista ohjausta salissa kaivataan: kuka haluaa tänään tehdä treenin omassa rauhassaan ja kuka kaipaa ruoskintaa. Matti ohjaa mielellään porukan joukkoon sulautuen ja yksilöllisesti ohjaten, ei ainoastaan lavalta huudellen. Aina huumorilla ja ilon kautta.

Huumori sekä välitön ja aina energinen meininki leimaavat myös Maisan ohjaustapaa. Siitä ehkä parhaana todisteena kaikista vuosien mittaan saaduista sadoista asiakaspalautteista se kaikkien koskettavin.

– Vanhempi rouva saapui tunnilleni pitkän tauon jälkeen. Hän kertoi, ettei todennäköisesti jaksaisi tehdä yhtään mitään dramaattisten syöpähoitojen vuoksi. Hän kysyi, saako tunnille tulla ihan vain fiilistelemään ja imemään itseensä hyvää energiaa.

Sen parempaa palautetta ohjaajan on vaikea kuvitella. Ja kaiken lisäksi asiakas jaksoi mukana tunnilla olosuhteisiin nähden loistavasti. Maisa muistaa vieläkin, miten ylpeä hän tuosta periksi antamattomasta vakiasiakkaastaan oli.

Sairastumisen vaikutukset liikuntaharrastukseen tulivat vuosia tapahtuneen jälkeen valitettavasti vieläkin lähemmäs. Neljä vuotta sitten, 44-vuotiaana Maisa sairastui polymyalgiaan eli monilihasreumaan, joka vain harvoin puhkeaa parhaassa työiässä. Kovat lihas- ja nivelsäryt, kortisonilääkitykset ja sahaliikettä paremman ja huonomman olon välillä jatkuvasti tekevä taudinkuva nostivat pelon ilmaan. Entä jos tämä oli nyt tässä? Jos kroppa ei enää kestäisikään liikuntaa, joka on myös henkisesti niin voimaannuttavaa?

– Reuma on kieltämättä tehnyt nöyräksi, kun on pitänyt miettiä lajeja, jotka omaan vointiin nykyisin sopivat. Toisaalta oma tilanne on tuonut myös uutta perspektiiviä ohjaajan työhön. Koskaan ei voi tietää, millaisia rajoitteita asiakkaalla on taakkanaan. Siksi jokainen ansaitsee parhaan mahdollisen kannustuksen ja aidosti hyväksyvän ilmapiirin.

maisamatti2

Sellaista Maisa ja Matti Koski tarjoavat nyt KunnonKumppaneiden tunneilla yhdessä palkkaamiensa kokeneiden ohjaajien kanssa. Tule sellaisena kuin olet. Olitpa sitten tavallinen meikäläinen tai vähän erikoisempi teikäläinen.


KunnonKumppaneiden ryhmäliikuntatunnit alkavat 1.8. Liikuntakeskus HEIssä (Kurikantie 12, Pirkkala). Spinning-sali valmistuu elokuun aikana ja ohjatut tunnit alkavat 1.9. Lukujärjestys ja tuntikuvaukset: liikuntakeskushei.com

Seuraa KunnonKumppaneita Facebookissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s