Tannerin tarina: Kampaamotuolissa henkilökemia saattaa ratkaista

Hyvä fiilis. Se on Miia Tannerin mielestä kampaamossa ensiarvoisen tärkeää. Laadukas, asiakkaan toiveiden mukainen työnjälki on oikeastaan perusoletus, josta ei ole varsinaiseksi kilpailuvaltiksi. Siksi Miia halusi perustaa oman liikkeen, jotta fiilis olisi juuri sellainen kuin hänen unelmiensa kampaamossa pitää olla. Sillä lopulta vain fiiliksellä voi erottua ja tehdä muistijälkiä.

Yli vuosikymmenen ajan lahtelaiskampaamoissa työskennellyt Miia on huomannut, että monelle hetki kampaamon tuolissa on hektisessä arjessa sitä kallisarvoista omaa aikaa. Tarpeellinen pysähtymisen ja syvään huokaisemisen hetki. Toki omaa aikaa olisi hyvä ottaa arjessa useamminkin, mutta joskus homma nyt vain menee niin. Juuri siksi Miia haluaa tarjota tuon hetken mahdollisimman hyvällä fiiliksellä.

– Kampaajalta vaaditaan hyvää pelisilmää asiakkaan mielentilalle. Joskus aika nopeastikin huomaa, että tämä asiakas haluaa nyt syventyä lukemaan lehteä ja se on ihan hyvä niin. Silloin hetkeä ei häiritä kuin ehkä pakollisilla pyynnöillä siirtyä pesupaikalle, Miia lupaa.

Monien tutuiksi tulleiden asiakkaiden kanssa rupatellaan kuitenkin lähes kaikesta maan ja taivaan välillä. Osasta on tullut jopa sydänystäviä, kun juttu on edennyt poikkeuksellisen vahvasti samalla aaltopituudella. Onpa yhteisiä kyyneliäkin vuodatettu. Moni asiakas on poistuessaan kiittänyt paitsi uudesta lookista, myös sielunhoidosta ja terapiasta. Niinä hetkinä Miian sydämessä on läikähtänyt erityisen lämpimästi.

Viimeisimpiä trendejä ja mutkatonta perusduunia

Kun kuuntelee työstään intohimoisesti kertovaa Miiaa, voisi kuvitella, että kampaajan työ on ollut hänelle jo lapsuudessa pikkutytön kiharoiden ja kauneuden täyttämä unelma. Tositarina ei kuitenkaan ole näin romanttinen, vaan onnellinen nykytila on pitkälti puhdas sattuma. Lukiota puolitoista vuotta puoliväkisin käytyään Miia totesi, että nyt saa riittää. Lehdestä osui sopivasti silmään ilmoitus alkavasta parturi-kampaaja-koulutuksesta.

Käsillä tekeminen on aina tuntunut enemmän omalta jutulta kuin tiedon pänttääminen kirjoista. Näppäristä käsistä on ollut hyötyä myös vanhan rintamiestalon kunnostuksessa, joka on viime vuosina vienyt tehokkaasti vapaa-aikaa.

Kampaamotuolissa mieluisinta kädentyötä Miialle ovat erilaiset värjäykset. Tulevien kausien trendejä hän käy haistelemassa ja treenaamassa säännöllisesti koulutuksissa, koska osa asiakkaista haluaa tyylinsä olevan vahvasti ajassa kiinni. Hän ei kuitenkaan halua kampaamostaan välittyvän fiilistä, että se olisi tarkoitettu vain trenditietoisille.

– Tanner ei saa minusta olla liian hieno paikka, koska haluan palvella ihan tavallisia lahtelaisia, jollainen olen itsekin. Minusta on aivan fine, että asiakas käy säännöllisesti siistimässä tuttua ja turvallista hiustyyliä. Ei aina tarvitse niin kovasti uudistua.

Miian mukaan asiakkaat jakautuvat aika tarkkaan fifty-fifty heihin, joilla on vahva oma näkemys valmiina ja heihin, jotka haluavat antaa hiusmuotoilijalle vapaat kädet. Aika usein asiakkaalla on mukanaan lehdestä leikattu kuva toivotusta mallista tai väristä.

– Se on itse asiassa tosi toimiva tapa, sillä vain sanallisesti kuvailemalla asioista voi tulla aika eri käsitys. Esimerkiksi joku tietty värisävy voi eri ihmisten mielissä hahmottua ihan erilaisena. Kuva viestittää selkeästi, mitä asiakas haluaa.

Useimmiten lehdistä poimitut ideat ovatkin täysin toteuttamiskelpoisia, mutta lehtikuvien kiharoihin Miia kehottaa suhtautumaan varauksella. Ne kun on yleensä tehty raudoilla kihartamalla eikä permanentilla saada aikaan samanlaista lopputulosta.

Ihaninta Miiasta on, kun uusi asiakas heittää haasteen kertomalla, että tätä tukkaa ei muuten vielä kukaan ole saanut kuosiin. Ensimmäisellä kerralla uuden asiakkaan kanssa osin vielä tutustutaan tämän hiuslaatuun ja esimerkiksi pyörteisiin. Toisella kerralla Miialla on jo aivan eri näppituntuma siihen, kuinka asiakkaan hius käyttäytyy.

Kun asiakas sitten palaa kerta toisensa jälkeen uudelleen, antaa se palautteen siitä, että näppituntuma on ollut oikea.

Support your local puhuttelee

Asiakkaisiinsa Miia on aina suhtautunut lämmöllä ja yksilöllisesti, joten suurin osa heistä otti ilmoituksen omasta kampaamosta innolla vastaan. Ilmoita vain osoite, niin nähdään ensi kerralla siellä, totesi moni, kun Miia soitti kesäkuun lopulla uutista vakiasiakkailleen.

Tannerin osoite on Rautatienkatu 14. Kyseessä on siis jonkinlainen ympyrän sulkeutuminen, sillä juuri tuossa osoitteessa sijaitsi monen vuoden ajan Miian pitkäaikainen työpaikka Kauneuskeskus D’lux. Liiketiloissa oli Miian mielestä juuri oikea fiilis, joten hän oli jo jonkun aikaa seuraillut niitä sillä silmällä. Keväällä 2016 tilat vihdoin etsivät uutta vuokralaista. Päätös omasta kampaamosta oli tehty sillä samaisella hetkellä.

– Rautsikan yrittäjien keskuudessa on nyt hyvä tekemisen meininki. On mahtavaa päästä tuohon porukkaan mukaan. Lahtelaisten hienosti omaksuma Support your local -ideologia on mielettömän hieno, Miia intoilee.

Ideologiaa hän toteuttaa myös omassa kampaamossaan myymällä siellä muun muassa tuttujen pienyrittäjien käsintehtyjä koruja ja kortteja. Miia vinkkaa mielellään kampaamotuolin äärellä muidenkin paikallisten yrittäjien palveluista, jos joku sattuu sopivasti kyselemään osaamista, jota toisella asiakkaalla on. Verkostoitumisen arvo on tullut jo kertyneinä yrittäjävuosina sisäistettyä omakohtaisesti.

– Vuodet kolmen yrittäjän tiimissä olivat todella opettavaisia ja antoisia, ja antoivat rohkeutta hypätä omilleen osittain kohti tuntematonta. Tiedän, että pitkiä päiviä on edessä, mutta en pelkää niitä, koska saan tehdä tätä nyt täysin itselleni.

Tai jos tarkkoja ollaan, edessä tulee olemaan pitkiä iltoja. Miia nimittäin ajoittaa työrytminsä mielellään iltapainotteiseksi, koska hän itse voimaantuu kiireettömistä aamuista ja kokee olevansa vasta illalla parhaassa työterässä. Päivätyötä tekevien asiakkaiden ei siis koskaan tarvitse kysellä aikaa virka-ajan ulkopuolelta peläten olevansa se illan viimeinen ei-toivottu asiakas, josta pitää suoriutua mahdollisimman nopeasti.

Aamuseitsemäksi työn äärelle selviytyminen on Miialle huomattavasti haastavampaa. Mutta siitäkin toki suoriudutaan, jos tarve vaatii.


Ajanvarauksen Tannerille voit tehdä netissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s