Pienyrittäjä on kuin eduskuntavaaliehdokas – menestyminen ilman tukijoukkoa on äärimmäisen vaikeaa

Eduskuntavaaleihin on aikaa tasan viikko. Ennakkoäänestys on jo käynnissä. Ehdokkailta kysytään nyt suurta turnauskestävyyttä. Sosiaalinen media täyttyy ihailtavan antaumuksellisista päivityksistä, joissa ehdokkaiden tukitiimin jäsenet kilvan kehuvat omaa ehdokastaan.

”Tämä mies/nainen ansaitsee minun ääneni. Äänestä sinäkin paras ehdokas eduskuntaan!”

Tänä sunnuntaiaamuna näitä päivityksiä selaillessani tajusin, että pienyrittäjyydessä ja kansanedustajaehdokkuudessa on älyttömän paljon yhtäläisyyksiä. Tässä niistä muutama:

  • Ehdokkaalla on useimmiten rajallinen mainosbudjetti. Täysin ilman maksettua mainontaa on vaikea menestyä, mutta aktiivisen tukitiimin jalkatyöllä ja puskaradiolla niin turuilla, toreilla kuin somessakin voi saada suuria aikaan.
  • Kansanedustajan paikka on useimmiten ehdokkaalle pitkäaikainen Suuri Unelma. Hän on saattanut tehdä jo vuosia ”hiljaista myyräntyötä” tavoitteensa eteen. Hän ei ole laskenut työtunteja – koska se voisi riskeerata oman jaksamisen. Sinnikäs ehdokas unohtaa menneet vastoinkäymiset, jokaisen epäilevän tuomaan, ja kokoaa itsensä kerta toisensa jälkeen uudelleen. Itseensä uskoen.
  • Ehdokas tuntee realiteetit ja tietää, että on valtavan onnekas, jos paikka Arkadianmäeltä heltiää. Hän tietää, että monella ansiokasta kampanjaa tekevällä, ja itsensä täysillä likoon laittavalla ehdokkaalla jää kaikista ponnisteluista huolimatta luu käteen. Ehdokas tiedostaa erittäin hyvin prosentuaaliset realiteetit, mutta on silti halunnut ottaa riskin.

Jostakin syystä pienyrittäjyys ei välttämättä kirvoita lähipiiriä yhtä pontevaan tukitoimintaan, vaikka se olisi vähintään yhtä arvokasta kuin kansanedustajaehdokkaalle, joka ei yksin ole juuri mitään.

Jos tukitiimiä ei ole, ei kalleinkaan mainoskampanja takaa tulosta.

Lähde pienyrittäjän tukitiimiin

Ehdotankin, että kun nyt ensin olet hoitanut kansalaisvelvollisuutesi uurnilla, mietit, olisiko lähipiirissäsi pienyrittäjä, jonka tukitiimiin voisit lähteä, jotta hänen liiketoiminnallaan olisi paremmat menestyksen edellytykset. Yrittäjyys on kovaa työtä.

Pienyrittäjä on helppo saada liikuttumaan lähes kyyneliin asti ihan vain yksinkertaisesti valitsemalla hänen tuotteensa/palvelunsa. Kun ostat ylikansallisen yrityksen tuotteen kasvottomasta verkkokaupasta, veikkaan, ettei tilausta käsittelevän työntekijän sydämessä läikähdä läheskään vastaavalla tavalla.

Pienikin tilaus/ostos on pienyrittäjälle täsmälleen yhtä arvokas kuin yksittäinen äänestyslappuun kirjoitettu oma numero ehdokkaalle. Jokainen ääni lasketaan. Jokaisella äänellä ON merkitystä.

Mikäli et itse tarvitse lähellä olevan pienyrittäjän tuotteita/palveluita, yrittäjälle on älyttömän arvokas asia myös se, jos viitsit vinkata kavereille. Vähän kuin vinkkaisit omassa verkostossasi ehdokkaasta, jonka tiedät päteväksi, mutta jota itse et voi äänestää, koska ehdokas on toisessa vaalipiirissä.

Jos arvostat yrittäjyyttä ja suomalaista työtä, lähde lähipiirisi yrittäjien tukijoukkoihin! Mitä pitkäjänteisemmin jaksat kampanjoida, sen suuremman palveluksen teet.

Merkityksellinen kirjaostos tukee montaa tahoa

Oma Suuri Unelmani yrittäjänä on, että yhdessä yhtiökumppanini Annan kanssa luomamme hyvää tekevä lastenkirjasarja Merkityskirjat tekisi valtakunnallisen läpimurron, vaikkei tukena olekaan ison kustantamon monipäistä tukitiimiä myynnissä, markkinoinnissa ja pr-työssä. Se voi kuulostaa yhtä yltiöpäiseltä unelmalta kuin joidenkin eduskuntavaaliehdokkaiden unelmat, mutta minkäs teet. Kai tämä on sitä ”kutsumushommaa”, jonka eteen on valmis antamaan kaikkensa.

Jos haluat lähteä arvokkaaseen tukitiimimme, tutustu ihmeessä verkkokauppamme tuotteisiin. Huhtikuisen lukuviikon kunniaksi olemme juuri käynnistäneet Lietsotaan lukuintoa -kampanjan, jossa kuka tahansa voi lahjoittaa lastenkirjan vaikkapa alakoulun lapsille, jos omassa lähipiirissä ei ole enää lastenkirjaikäisiä.

Kampanjasta löytyy myös yrityksille suunnattu oma tuki/lahjoituspaketti.

Jokainen Merkityskirja tukee seitsemällä eurolla kirjan järjestökumppania. Ostoksesi tukee kirjavalintasi mukaan joko SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liittoa tai Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaa.

Kirjamme ovat myös Suomessa yrittäjävetoisessa kirjapainossa painettuja, eli aina vain paranee – eikö vain?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s