Lukemista-vaille-lääkärin itsediagnoosi: Kärsin 8–16-syndroomasta

Monen muun suomalaisen tavoin päätin minäkin ryhdistäytyä tammikuun kunniaksi: lisää liikuntaa ja parempaa ruokaa. Itselleni sopivan kuntokeskuksen etsikkoaika sai onnellisen päätöksen ja olen #supportyourlocal-hengessä höylännyt lahtelaisen kuntokeskus Zenanan avainkorttia ahkerasti. Juuri minun tarpeisiini sopiva paikka ilman ylihinnoitellun pakkojäsenyyden karvasta sivumakua. Ai että.

Kun lapsiperheessä on kaksi liikuntaa harrastavaa aikuista, jäävät arki-illat kovin lyhyiksi. Mutta heureka: minähän olen yrittäjä! Sehän tarkoittaa, että voin harrastaa liikuntaa vaikka keskellä arkipäivää, jos niin haluan.

Näinhän asia on, ainakin teoriassa. Loistavasta teoriasta innostuneena olenkin pari kertaa nakannut salikassin takapenkille, kun olen lähtenyt keskustaan asiakkaan luo tai juttukeikalle. Mutta mikä ihme siinä on, että moinen toiminta tuntuu niin rikolliselta? Lapsetkin ovat samaan aikaan maksullisessa päivähoidossa, joten eihän villiksi ja vapaaksi keskellä päivää heittäytyminen voi mitenkään olla hyväksyttävää. Tätä takuulla paheksuttaisiin Vauva-lehden keskustelupalstalla.

Kärsin ilmiselvästi 8–16-syndroomasta. Eikä se varsinainen ihme ole. Opiskeluaikojen osa-aikatöitä hampurilaisravintolassa ja kaupankassalla lukuun ottamatta olen koko työurani tehnyt yleisen toimistoaikastandardin mukaisia työpäiviä. Liukumakäytäntö on usein antanut pienen pelivaran, mutta ei sitä nyt herranen aika kesken työpäivää ole lenkille lähdetty.

Nyt kun voin yrittäjänä pitkälti itse määritellä oman päivärytmini, ei standardin rikkominen olekaan aivan helppoa. Aion kuitenkin tehdä sen eteen tiukasti töitä, sillä olen tehnyt itsestäni merkittävän havainnon. En todellakaan ole parhaassa työvireessä aamukahdeksan ja neljän välillä. Perheellisenä työnteko täytyy käytännön syistä kohdentaa voittopuolisesti tuohon aikahaarukkaan, mutta yrittäjän elämässä illat ja viikonloput näyttäytyvät eri valossa kuin palkollisella. Ne eivät automaattisesti tarkoita vapaa-aikaa, vaan aikaa, jonka voi käyttää optimaalisimmalta tuntuvalla tavalla.

Kun lapset on laitettu nukkumaan, tulen usein vielä tunniksi tietokoneelle. Mutta vain tunniksi, sillä muuten iltavuoro kostautuu aamuvarhaisella, jolloin jälkikasvu viikonpäivään katsomatta herää. Työskentelen tuon tunnin äärimmäisen tehokkaasti. Ja jos sunnuntaina iskee kirjoitus-flow, annan tietysti palaa, enkä jää harmittelemaan, ettei kukaan maksa ahkeruudestani sunnuntailisiä. Palkinnoksi voin antaa itselleni seuraavalla viikolla vaikka treenihetken keskeltä arkea.

Luulen, etten ole ainoa, jolla työvireen primetime osuu johonkin ihan muualle kuin virka-aikaan. Jos kaikki pakotetusti 8–16-muottiin ahdetut työntekijät voisivat sirotella työpanoksensa halutessaan vaikka pieniksi palasiksi pitkin viikkoa, väitän, että vähemmillä työtunneilla saataisiin enemmän aikaan. Tyhjäkäynnillä aamun kolmatta kahvikuppia kiskova työntekijä, joka aloittaa työnteon ihan kohta, tulee työnantajalle kalliiksi.

Tietysti on aloja ja työtehtäviä, jotka vaativat läsnäoloa tietyssä paikassa tiettyyn aikaan, oli vire sitten kohdillaan tai ei, mutta jo ajatuksen tasolla työajansirottelu modernin työnteon mallina on mielestäni kutkuttava. Mutta kun nyt ensin saataisiin edes etätyö todelliseksi vaihtoehdoksi tehtäviin, joihin se soveltuu. Liian moni työnantaja arkailee edelleen jopa etätyömallia, koska sen myötä tietty kontrolli katoaa. Työntekijään on uskallettava luottaa.

Edellisen työnantajani palveluksessa paljonkin etätöitä tehneenä oma kokemukseni on, että yksi etätyöpäivä saattaa työteholtaan vastata noin puoltatoista löperöä ja keskeytysten täyttämää avokonttoripäivää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s