HiFixin tarina: bassonjytkettä mopoautoon tai överiä deluxe-varustelua räätälöidysti

Kasvetaan siihen suuntaan, mille on kysyntää.

Näin yksinkertainen oli Joni Hirvosen, 34, ja Jani Rehdin, 32, kasvustrategia, kun he vuonna 2009 miettivät perustamansa yrityksen suuntaa. Ystävykset olivat päättäneet aloittaa työt yhdessä, mikäli löytäisivät tarkoituksenmukaiset tilat.

Sellaiset onneksi löytyivätkin Lahden Hennalasta vilkkaalta paikalta vanhan Toyota-liikkeen tiloista.

Tuolloin kumpikaan miehistä ei osannut arvella, että omasta yrityksestä tulisi niin kova juttu, että sen toimialaan, innovatiivisuuteen ja yrittäjäasenteeseen liittyvät ansiot veisivät HiFixin edustamaan Päijät-Hämettä valtakunnalliseen Vuoden Nuori Yrittäjä -kisaan.

– Pienyrittäjä saa todella harvoin olalle taputuksia, joten tämä tuntuu todella hienolta. Olemme kasvaneet joka vuosi ja kasvua rajoittaa oikeastaan vain se, että työntekijöitä on vaikea löytää. Näihin hommiin kun ei mikään koulu suoraan valmista, Hirvonen kertoo.

Intohimoharrastuksesta ammatti

HiFix työllistää autoharrastuksen kautta toisensa löytäneiden yrittäjäkaverusten lisäksi kuusi työntekijää ja kahta uutta osaajaa parhaillaan etsitään. Hennalan tilat jäivät viidessä vuodessa pieniksi ja nyt alkaa tiukkaa tehdä jo Launeen Laatukadullakin, jossa on oltu vuodesta 2014. HiFixin palveluihin kuuluvat erilaiset fiksaukset, varustelut, ajoneuvojen äänieristykset ja sisustat. Yrityksellä on myös verkkokauppa ja autohifimyymälä. Siellä kasvu, missä kysyntä -strategia on tehnyt HiFixistä muun muassa monen merkkiliikkeen luottokumppanin varustelijana.

– Ensimmäisten kumppanuuksien solmiminen oli ison työn takana, mutta nyt yhteistyökumppaneista on kertynyt suuri asiakaskunta. Meillä ei kiireenkään keskellä ole Auto ulos, rahat sisään -asenne, vaan teemme aina kuin itsellemme tekisimme. Se toimintatapa on tuonut koko ajan lisää hommia, Rehti toteaa.

Joskus asiakkaalle on kuitenkin kerrottava tämän toiveiden olevan epärealistisia, sillä myös autonvarustelussa tulevat jossain kohtaa rajat vastaan. Siitäkin huolimatta, että myymälän seinällä on kuva HiFixin rakentamasta autosta, jossa on 72 kaiutinta ja sähköllä ulos liukuva vahvistinräkki. Asiakkaat osaavat vaatia paljon myös siksi, että HiFixin ammattitaito on arvostettu jopa Euroopan mestaruustasoiseksi. Joni Hirvonen voitti viime keväänä Itävallassa kovatasoisen EMMA Eurofinals -äänentoistokilpailun Expert-luokan.

Suomalaiselle käsityölle kysyntää

Vaikka töitä tuntuu Lahdessakin riittävän enemmän kuin niitä ehtisi tehdä, tähyävät nuoret miehet myös kansainvälisille markkinoille, sillä suomalainen käsityö on selvästi arvossaan myös autovarustelubisneksessä.

– Varustelimme hiljattain Venäjälle sprintteripakettiauton asiakkaan toiveiden mukaisesti lattiasta kattoon alcantaralla ja nahkalla verhoillen. Asiakas oli saanut Virosta halvemman tarjouksen, mutta luotti enemmän suomalaiseen tekijään, Hirvonen kertoo.

Hirvoselle ja Rehdille 12-tuntinen työpäivä ei ole harvinaisuus. Kun molemmilla odottaa vielä toinen työvuoro kotona pienten lasten isänä, on pakko udella yrittäjien jaksamisen salaisuutta.

– Päivän aloitus kuntosalilla. Vaikka kellon herättäessä aamuviideltä se ei aina tunnu kovin hohdokkaalta, niin sieltä sitä virtaa päivään löytyy, Hirvonen sanoo. Rehti kertoo miesten viime vuosina oppineen jo lomailemaankin:

– Ensimmäiset viisi vuotta tuli painettua aika lailla ilman lomia eikä kesäloma vieläkään onnistu perinteisessä mielessä, sillä kesä on yrityksemme kiireisintä aikaa. Pitää varmaan sitten syksyllä lähteä jonnekin lämpöiseen ottamaan työhön etäisyyttä.

hifix2


Julkaistu Päijät-Hämeen Yrittäjälehdessä 2/2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s