Jännitysnäytelmä nimeltä innovaatiosetelihaku – erityiskiitos Ladecin Jari Tiikkaiselle!

Kerron teille nyt erään innovaatiosetelin tarinan. Pitäkää kiinni tuoleistanne, sillä vauhtia piisaa.

Lähetin 14. joulukuuta klo 9.42 Ladecin (Lahden Seudun Kehitys) innovaatiosetelivastaavalle viestin:

”Olen reilun vuoden yrittäjänä toiminut viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen. Minulla on idulla yksi täysin uudenlainen tuoteajatus/palvelukonsepti, jonka suhteen mieleeni tuli, että voisikohan sen kehittämiseen saada apua innovaatioseteliä hyödyntämällä joltakin paikalliselta yritykseltä. Näkeekö jostain keskitetysti, ketkä kaikki Lahden alueella ovat hyväksyttyjä palveluntarjoajia?”

Ideani oli tässä vaiheessa siis erittäin raakile. Erittäin raakile.

Jari Tiikkainen vastasi viestiini noin tunnin kuluttua ja pyysi, josko voisin hieman avata ideaani, niin hän voisi paremmin auttaa haarukoimaan minulle oikeaa palveluntarjoajaa, jos idea vaikuttaisi innovaatiosetelikelpoiselta.

Onnistuisihan se. Ainoa ongelma oli, että kaikki ideaan liittyvä oli siinä vaiheessa vain ja ainoastaan päässäni. Mutta näppäränä tyttönä tempaisin toki nopeasti ideani pääkohdat reilun aanelosen tiedostoon ja lähetin Jarille vielä samana iltana.

Seuraavana päivänä sain vastauksen, joka alkoi sanoilla:

”Idea vaikuttaa ainakin omasta mielestäni mielenkiintoiselta ja varsin rahoituskelpoiselta Innovaatiosetelin osalta.”

Tästä oli tarkoitus jatkaa kontaktoimalla paremmalla ajalla mahdollisia palveluntarjoajia ja laatia mietitty hakemus heti kun muilta töiltäni ehtisin.

MUTTA. Puhelimeni soi vielä samana päivänä klo 17.10. Puhelu tuli oudosta numerosta. Lusikoin parhaillaan makaronilaatikkoa kuopuksemme suuhun eikä mies ollut vielä tullut kotiin. Vastaavassa tilanteessa jätän yleensä oudot numerot omaan arvoonsa. First things first.

Tällä kertaa joku intuitio sai vastaamaan kesken lasten ruokailuhärdellin.

Soittaja oli tämän tarinan sankari Jari Tiikkainen Ladecista. Hän oli juuri huomannut, että Tekesin innovaatiosetelihaku jäisi kuukauden joulutauolle VIELÄ SAMANA PÄIVÄNÄ.

Haku olisi auki kello 22 asti. Jos vain suinkin mahdollista, kannattaisi hakemus tehdä ennen sitä, sillä vuonna 2017 innovaatiosetelin kriteerit tulevat muuttumaan eikä minun ideani välttämättä enää silloin täyttäisi kriteereitä.

No mikäpä siinä. Enköhän minä nyt yhden hakemuksen nopeasti tempaisisi. Ainoa ongelma oli se, ettei minulla ollut hajuakaan, kuka voisi olla hankkeeni palveluntarjoaja. Ja sellainen pitäisi määritellä jo hakemusvaiheessa.

Kello 19 torstai-iltana sain erään potentiaalisen palveluntarjoajan toimitusjohtajan kiinni ja pidimme supersalaisen pikapalaverin puhelimitse.

Johtopäätös: kyllä. Me voisimme tämän hankkeen yhdessä toteuttaa, jos Tekes olisi myötämielinen. Hakemus lähti maailmalle juuri ja juuri ennen hakuajan umpeutumista. Oli kulunut reilu vuorokausi siitä, kun päähäni pälkähti orastava entäpä jos -ajatus innovaatiosetelin hakemisesta.

Viikonlopun aikana ideani kehittyi seuraavalle tasolle ja harmitti vietävästi, että se ehkä kaikkein nerokkain oivallus – juuri se, joka tekee innovaatiosta aidosti ihan uutta – jäi hakemuksen projektikuvauksessa mainitsematta. Niinpä maanantaina otin puhelun Tekesiin ja kysyin, olisiko hakemusta mahdollista täydentää. Se onnistui, sillä sitä ei oltu vielä otettu käsittelyyn.

Eilen 12.1. sain Tekesiltä MYÖNTEISEN päätöksen hakemukseeni. Olen järjettömän kiitollinen, iloinen ja innostunut. En suoraan sanottuna oikein tiedä miten päin olisin.

Vaan pienestä oli tämän mikroyrittäjän innovaatioseteli kiinni. JOS Ladecin Jari Tiikkainen ei olisi tuona torstaina vielä toimistoajan ulkopuolella kello 17.10 soittanut minulle, olisi seuraavana päivänä ollut jo myöhäistä.

En siis voi muuta kuin olla loputtoman kiitollinen tästä todellisesta asiakaspalvelusta, jota Ladecista sain. Innovaatioseteli tuntuu pienyrittäjästä melkein lottovoitolta. Ilman tätä tukea innovaationi olisi pahimmillaan saattanut jäädä ikuisen haihattelun asteelle muiden työkiireiden varjolla.

Tuoreella pienyrittäjällä ei myöskään ole takataskussa ylimääräistä pätäkkää, jonka turvin olisin voinut lähteä asiantuntija-apua heti näin alkuvaiheessa omasta pussista ostamaan.

Puhelinsoittosi oli Jari arvokkaampi kuin ehkä itse edes ymmärrät. KIITOS.

Kiitos tietysti myös Tekes ja hallituksen keväinen yrittäjyyspaketti.

Toteuttamo Verbaali vaihtaa nyt isomman vaihteen silmään, käärii hihat ja varautuu tarjoamaan vielä tämän vuoden puolella suomalaismarkkinoille jotain aidosti aivan uutta. Jotain, josta uskon monen vilpittömästi innostuvan ja kysyvän ”Miksei kukaan ole keksinyt tätä aikaisemmin?”

Jos suunnitelma etenee aikataulussa, pääsen huhtikuussa paljastamaan, mistä oikein on kyse.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s