KOLUMNI: Kumpi pettää – pumppu vai parisuhde?

Kolmena peräkkäisenä yönä minua puukotettiin syvälle rintaan. Kyseessä ei ollut toistuva painajainen vaan henkeäsalpaava kipu, joka todellakin tuntui aivan puukoniskulta.

Koska kipu oli vasemmalla puolella ja lähisuvussa oli juuri pelästytty yhtä oikuttelevaa sydäntä, oli minun pakko hakea mielenrauha lääkäriltä. Vaikka tiesinkin, että syy löytyisi todennäköisesti liiallisen päätetyöskentelyn aiheuttamasta rintarankajumista. Valitettavasti tämä ei ollut ensimmäinen kerta.

Aloitin tarinani epämääräisellä En oikein tiedä mistä asti aloittaisin -mutinalla. Kerroin olevani yrittäjä, jolla on ollut todella raskas loppuvuosi.

”Onko siis töitä ollut liikaa vai liian vähän?” kysyi lääkäri ja osoitti näin heti olevansa yrittäjyyden ytimessä. Sillä juuri nuo kaksi vaihtoehtoa ovat ne, jotka suurinta osaa yrittäjistä pahiten rasittavat. Kaikkein vaikeinta on löytää balanssi: työmäärä, joka olisi juuri sopivasti.

Kerroin, että ehdottomasti liikaa ja siksi olenkin nyt umpijumahtaneen selkäni kanssa täällä. Kerroin myös miksi halusin tulla kuulemaan lääkärin suusta uskonvahvistuksen omalle diagnoosiepäilylleni. Että eihän nyt sitten kuitenkin ollut kyse siitä, että yrittäjän pumppu alkaa pettää, kun on liikaa kierroksia.

Kyse ei ollut siitä, vaan aivan klassisista rintarangan fasettilukon oireista. Taas. Tunnustin, että kaoottinen loppuvuosi oli aiheuttanut sen, että lenkkeily ja kehonhuolto olivat jääneet arjesta lähes täysin. Kun on nämä ruuhkavuodetkin, sata rautaa koko ajan tulessa ja lapsen futistreenit juuri samana päivänä kuin kuntokeskuksen ainoa pilates-tunti.

Annoin itse itselleni reseptiksi käskyn palata taas nöyrin mielin tuttuihin liikuntarutiineihin. Miten olinkin ollut jälleen kerran aivan silmitön ääliö? Minun todellakin pitäisi jo uskoa, ettei huono selkäni kestä päätetyöläisen arkea ilman huoltotoimenpiteitä, joita myös liikunnaksi kutsutaan. Puhumattakaan siitä, miten tärkeää mielenhuoltoa liikunta kiireisen arjen keskellä on.

Jossain kohtaa lääkäri katkaisi työkuormamonologini yllättävällä kysymyksellä. ”Mitenkäs parisuhde voi?” Rohkea veto lääkäriltä, sillä joku voisi hyvinkin vetää herneet nenään. Eihän nyt parisuhde liity tähän kuvioon millään lailla! Potilas tulee valittamaan selkäkipua ja lääkäri alkaa mutkan kautta udella makuuhuoneen lämpötilaa.

Itse melkein liikutuin lääkärin viisaudesta. Totta hemmetissä parisuhde kuuluu tähän kuvioon mitä suurimmissa määrin. Ja pieni pistokin tuntui sydämessä, muttei onneksi tällä kertaa puukko. Kun yrittäjä painaa laput silmillä maailman tärkeimpien töiden äärellä ja laput viimein riisuttuaan näkee ensimmäisenä pienet lapsensa, jää kumppani helposti statistiksi. Se ykkösluottoihminen, jonka kanssa on halunnut leikkiin nimeltä arki lähteä.

Lääkäri antoi tärkeän muistutuksen siitä, ettei työkyky ole suinkaan ainoa asia, josta on oman hyvinvoinnin nimissä huolehdittava. Oli myös ilahduttavaa todeta, että oma kokonaistilanne jäätävistä selkäkivuista huolimatta oli selkeästi lämpimän puolella. Mutta huoltotoimenpiteitä kannattaa parisuhteenkin eteen tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin – aivan kuten huonon selän kanssa.

Näin hoidetaan ihmisiä kokonaisuutena. Näitä lääkäreitä lisää!

Julkaistu Kunto & terveys -lehdessä 1/2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s