Baien yritystarina: hidas ja hiljainen muoti inspiroi oman näköiseen elämään

Baien vaatteet antavat luvan olla vähemmän, mutta enemmän oma itsensä. Lahtelaisbrändin kaikki vaatteet valmistetaan Suomessa, kotimaisista kankaista ja niiden taustalla on syvempikin merkitys. Baie haluaa näyttää mallia oman tien kulkemisesta ilman riittämättömyyden tunteita.

Kun Sirja Westman ja Suvi-Maria Awoleye innostuvat puhumaan pukeutumisesta, arvomaailmoistaan ja unelmistaan, on vaikea uskoa, että kahvipöydässä istuu vieretysten kaksi introverttia.

Sellaisiksi nämä yrittäjäystävykset kuitenkin itseään luonnehtivat. Se on melkoinen yllätys. Introvertti yrittäjä? Eikö menestyvä yrittäjä ole aina supersosiaalinen ja äänekäs luontainen verkostoituja?

Niin sitä usein ajatellaan.

Mutta Baie Clothing on syntynyt muutoinkin haastamaan totuttuja ajattelumalleja, joten myytinmurto yrittäjyydestä sopii sekin täydellisesti tarinaan. Kun visio on kirkas ja vahva tahtotila tehdä jotain merkityksellistä juuri omalla tavallaan, voi yrittäjyys sopia aivan kenelle tahansa.

– Olimme yhtä aikaa äitiyslomalla ja silloin tuli juteltua syvällisemmin siitä, millaiseen työelämään haluaisimme palata. Unelmoimme täsmälleen samoista asioista. Ajatus yhteisestä yrityksestä tuntui aika hullultakin, mutta molemmilla oli poikkeuksellisen vahva tunne siitä, että tämä on pakko toteuttaa, Sirja kertoo silmät palaen.

Hulluuden tunteeseen vaikutti väistämättä ajankohta. Baie Clothing Oy on merkitty kaupparekisteriin syyskuussa 2020. Liiketoimintasuunnitelmat ja oman malliston koekappaleet tehtiin edellisenä keväänä, jonka me kaikki muistamme aikana, jolloin Suomi sulkeutui. Mutta Sirja ja Suvi-Maria avautuivat ja antoivat liekin roihuta.

Muuntautuvan takkimekon suosio yllätti

Äitiyslomalta Sirja ja Suvi-Maria palasivat vielä palkkatöihin. Baien konseptia hiottiin iltaisin ja viikonloppuisin. Alkuvuodesta 2021 oli aika hypätä syvään päähän. Baie alkoi vaatia yhä enemmän naisten intensiivistä panostusta, joten molemmat irtisanoutuivat työnantajiensa palveluksesta.

Hidas muoti on jo käsitteenä monelle tuttu. Se on vastakohta pikamuodille, johon liittyvät halvat hinnat, jatkuvat uutuudet sekä mahdollisimman nopea tavaran kierto. Pikamuoti siis myös vanhenee nopeasti.

Hidas muoti vaalii kestävän kehityksen periaatteita. Se kestää aikaa ja käyttöä. Juuri sellaisia ovat Baien kaikki vaatteet: monikäyttöisiä ja muunneltavia laatutuotteita.

– Asustamalla tai pukemalla vaate hieman eri tavoin, se tuntuu aina uudelta ja silloin käyttöikäkin on mahdollisimman pitkä. Esimerkiksi supersuosittu Tulip-takkimekkomme on juuri tällainen. Se toimii hienosti jopa raskausvatsan kanssa, Suvi-Maria kertoo.

Tämän on jo moni kuluttajakin huomannut, sillä takkimekkoja tilataan niin kiivasta tahtia, että varastoon ei tahdo jäädä mitään.

Toisinaan asiakas voi joutua jopa odottamaan tilaustaan, mutta naiset uskovat, että sekin vain tukee Baien brändin ydintä. Kun tekee vastuullisia hankintoja harkiten ja suurella sydämellä, ei haittaa, vaikka joskus joutuisi odottamaan. Heti-mulle-kaikki-tänne-nyt-maailmassa se voi tuntua vieraalta, mutta saattaa tehdä jopa hyvää. Kun harkinnan jälkeinen odotus palkitaan, on olo ihan toisenlainen kuin hetken mielijohteesta tehty heräteostos.

– Olemme bisnesmielessä ehkä vähän ”huonoja” yrittäjiä, sillä aidosti toivomme asiakkaiden harkitsevan ostoksiaan. Ihanne olisi, että ostaisimme harvemmin, mutta pitkään kestävää laatua. Emme toki syyllistä ketään siitä, että joskus tulee ostettua vähemmän vastuullista. Ihmisiähän tässä ollaan eikä periaatteen ihminenkään aina toimi rationaalisesti, Suvi-Maria toteaa hymyillen.

Baien yrittäjät (vasemmalla Suvi-Maria Awoleye, oikealla Sirja Westman) ja ensimmäinen vaaterekki ”omassa kivijalassa”.


Kangasta myöden kotimaista

Sirjan ja Suvi-Marian mielestä kuluttajalla on oikeus tietää vaatteen tarina mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Tällöin ei tarvitse pohtia, onko kotimaisen brändin takana ehkä kaukana tehtyjä työvaiheita. Baie haluaa panostaa läpinäkyvyyteen ja avoimuuteen. Aivan kaikki tuotantoon liittyvä kerrotaan niin tarkoin kuin mahdollista – ja jos jotain ei tiedetä, otetaan selvää.

Globaalien vaatebrändien rinnalle on viime vuosina noussut useita kotimaisen valmistuksen nimeen vannovia pieniä tekijöitä, joilla on laajeneva fani- ja käyttäjäkuntansa. Yrityksiä kovalla kädellä kohdelleessa koronassa on ollut jotain hyvääkin: moni suomalainen on viimeistään pandemian pyörteissä oivaltanut, miksi on niin tärkeää tukea lähituotantoa ja paikallisia yrityksiä.

Keskelle maailmankirjat sekoittanutta pandemiaa syntyi myös Baie, joka haluaa erottua omilla valinnoillaan myös pienten tekijöiden kasvavasta joukosta. Baie hankkii kankaansakin Suomesta, mikä on erittäin harvinaista.

– Tämä linjanveto rajoittaa ainakin toiminnan alussa mallistomme värejä, sillä emme vielä pysty teettämään isompia kangaseriä omaan käyttöön. Mutta uskomme, että sekin on osa vaatteidemme kiehtovuutta. Kun kaikkea ei ole koko aikaa saatavilla, on se sitäkin arvokkaampaa sitten kun sitä taas saa. Ja kokemus on jo osoittanut, että musta on suomalaisten kestosuosikki, vaikka muutakin olisi tarjolla, Sirja kertoo.

Sirja työskenteli ennen yrittäjyyteen heittäytymistä humanistisella alalla. Hänellä on kokemusta ja koulutusta myös liiketaloudesta. Työtehtävät ovat vaihdelleet matkailusta sisustamiseen, joten visuaalista silmää ja asiakaspalvelualttiutta on tarttunut matkaan monessa käänteessä.

Lupa olla vähemmän

Baien vähäeleisen tyylikäs mallisto syntyy Sirjan ideoista ja suunnittelusta, joita Suvi-Maria kaavoittaa ja toteuttaa. Vaatteet ovat niin yksinkertaisia, että ihan hätkähdyttää: miten voi olla jotain näin pelkistettyä, mutta kuitenkin niin suuripuheista?

Nyt alamme lähestyä tarinan alussa mainittua hiljaisen muodin käsitettä. Maailmalla hiljainen muoti (quiet fashion, silent fashion) on ollut jo pidempään valtavirtaa vastaan noussut ilmiö. Tausta-ajatuksena on se, että vaatteen itsessään ei tarvitse huutaa tai julistaa mitään. Baie on halunnut muokata ajatuksesta oman näköisensä arvomaailman, joka ohjaa tekemistä.

– Yksinkertainen tyyli symboloi meille tietynlaista paljaana oloa muiden katseiden edessä. Tässä olen omana itsenäni ilman suojamuuria – ja riitän. Omien uupumuskokemusten myötä päätimme antaa itsellemme luvan olla vähemmän. Tämä on viestimme myös muille: ole vähemmän, mutta enemmän oma itsesi.

Baien syntytarinasta löytyy siis myös synkkiä sävyjä: uupumusta ja riittämättömyyden tunteita sekä kokemuksia siitä, että introvertti tarkkailijaluonne on vääränlainen. Miten vaikeaa onkaan ottaa oma paikka maailmassa, jossa ympäristö vaatii koko ajan isoon ääneen olemaan enemmän. Baie haluaa todistaa, että me kaikki mahdumme osaksi yhteisöä juuri sellaisina kuin olemme.

Kun vaate ei vie runsaudellaan ja yksityiskohdillaan kaikkea huomiota, on helpompi kuulla mitä ihmisellä itsellään on sanottavana. Tärkeintä vaatteessa on ihminen sen sisällä. 

Ensisovitukset taloyhtiön pyykkituvassa

Suvi-Marialle hyppy yrittäjyyteen oli hieman toisenlainen kuin Sirjalla, sillä työtehtävät pysyivät osittain samoina kuin palkkatyössä. Psykologin opintojen vaihto ompelijaopintoihin oli aikoinaan Suvi-Marialle merkittävä ja rohkea elämänmuutos. Tämä ala tuntuu täydellisen omalta.

– Onneksi olemme löytäneet avuksi myös paikallisia pieniä ompelimoita, joille laadukas työnjälki on yhtä tärkeä kuin meille. Tilauskirjat ovat alusta asti näyttäneet iloisesti siltä, että yhden ompelijan voimin emme pärjää, Suvi-Maria kertoo.

Baien ideologiaan kuuluu, että ompelija signeeraa työnsä. Ei toki vaatteeseen, vaan vaatteen mukana tulevaan korttiin. 

Moni suureksi kasvanut miesvetoinen yritys on saanut alkunsa yrittäjän autotallista. Baie taas on saanut alkunsa taloyhtiön häkkivarastosta, jossa pidettiin palavereita sekä pyykkituvasta, jossa tehtiin ensimmäiset sovitukset.

Pinnasängyn viereen rakennettu äitiompelimo ehti toimia kuitenkin vain hetken aikaa. Nykyisin Suvi-Marian ja Sirjan oma Shop & Showroom sijaitsee Lahden keskustassa. Muiden saman henkisten yrittäjien kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Myös erilaiset pop-up-myymälät ja oma verkkokauppa palvelevat lämminhenkisellä tyylillä. Paikallisuus ja yhteisöllisyys ovat yrittämisen suola ja pippuri.

Vaikutteita saatetaan toki hakea kauempaakin, kuten on tehty esimerkiksi huippusuosituksi nousseessa Urbana-headwrapissa, josta tullee yksi tunnistettava Baie-klassikko.

– Moni on ihastellut Urbanaa päässäni, mutta on samalla todennut, ettei itse rohkenisi sitä käyttää. Kun olemme solmineet sen yhdessä kantajalleen sopivalla tavalla, on mieli muuttunut saman tien. Headwrap päässä voi tuntea olonsa ihanan itsevarmaksi. Ja se tunne on paras kiitos meille vaatteiden tekijöille, Suvi-Maria toteaa.

Baien oma Shop & Showroom avautui Lahteen (Aleksanterinkatu 28) lokakuussa 2021.

Toteuttamo Verbaali kirjoitti osana Kestävän kasvun palveluseteliprojektia (kiitos Lahden kaupunki!) lahtelaiselle Baie Clothingille heidän oman yritystarinansa. Asiakkaan sivuille päätynyt versio on hieman eri kuin tämä blogikirjoitus. Hyvä teksti on aina sellainen, joka pienillä muutoksilla toimii useammassa ympäristössä. Pitkästä tarinasta on myös helppo pilkkoa lyhyempiä nostoja ja tekstisisältöjä erilaisiin yhteyksiin. Muistathan siis aina ottaa kaiken ilon irti ammattilaisen tekemästä tekstituotannosta, mikäli olet tilannut työn laajoilla käyttöoikeuksilla!

Palveluseteliprojektiin sisältyi myös valtakunnallinen lehdistötiedote, joka jaeltiin ePressi-palvelun kautta. Tiedotteen voit lukea täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s