Historiallinen tilanne loppuvuoteen! Lue pienyrittäjän kohupaljastus seksihelteiden marinoimissa lomaltapaluufiiliksissä

Anteeksi keltaiselta lehdistöltä lainattu otsikointi. Pieniä käynnistymisvaikeuksia tässä arkeen palaamisessa, koska rankkareihin venynyt EM-futisfinaali. Mutta nyt siis asiaan, astetta hanakammin aiheessa pysyen. Tämä blogautus avaa hieman tuonnempana viestintästrategian ja viestintäsuunnitelman terminologisia eroja, eli tarjolla on muutakin kuin pienyrittäjän kahvinkeittoa ensimmäisenä loman jälkeisenä työpäivänä.

Mutta niin se vain kuulkaa on, että kesälomat on tältä erää lusittu ja arkiset aamukahvit on keitelty heinäkuisessa Dooroomissa.

Olisihan tuota lomailua voinut mieluusti näillä keleillä jatkaakin, mutta nyt sattuu olemaan sellainen työtilanne, että yhtään enempää offlinea en voinut tähän kohtaan itselleni budjetoida.

Tavoitteena on lomailla elokuun alussa vielä yksi viikko yhdessä perheen kanssa ennen koulujen alkua (myös kuopuksemme koulutie alkaa tänä syksynä!), mikä tarkoittaa nyt kolmen viikon tiukkaa työperiodia tähän kohtaan. Alkaen HETI tämän kirjoitusvirettä nostattavan blogautuksen jälkeen.

Ensimmäistä kertaa yrittäjäurallani palaan kesälomilta uskomattomalta tuntuvaan tilanteeseen, jossa koko loppuvuosi on käytännössä jo myyty. Tai no, ei nyt ihan jokaista työtuntia vielä, mutta niin isoja projekteja on vireillä, että periaatteessa jo tämä toistaiseksi sovittu työkuorma riittää vuoden 2021 minimimyyntitavoitteeseeni.

Yleensä loppuvuoden työt alkavat hahmottua kalenteriin kunnolla vasta jossain syyskuun kohdalla, joten olo on aika epätodellinen juuri nyt.

Viestinnän ja markkinoinnin toimiala on vähän semmoinen, että sekä alkuvuotta että alkusyksyä leimaa usein verkkainen joutokäynti. Ja sitten onkin yhtäkkiä jo hirmuinen kiire saada maailma valmiiksi jouluksi tai juhannukseksi (tässä koskaan onnistumatta).

Joskus asiakastöiden käynnistyminen täyteen vauhtiin lomien jälkeen ottaa yllättävän pitkän ajan ja yrittäjänä siinä ajassa ehtii jo kauhuissaan pohtia, että tarkoittaakohan tämä nyt sitä, että tämä vuosi/syksy ei tällä kertaa käynnisty laisinkaan! Mutta aina on käynnistynyt, joko ennemmin tai myöhemmin – siis ainakin tällä vajaan kuuden vuoden yrittäjäkokemuksella.

Vaan tämä syyskausi käynnistyikin nyt jo ihan ennätysaikaisin.

Käytännön tekijät kiittävät strategiasta – usko pois, niin se on!

Toukokuussa sain supermielenkiintoisen yhteydenoton pitkäaikaiselta asiakkaaltani.

Minulle tarjottiin koko loppuvuodelle 50-prosenttisen työpanoksen sopimusta erään ensi vuonna käynnistyvän suurhankkeen viestinnän asiantuntijana nyt hankkeen valmisteluvuonna. Näin isosta kokonaisuudesta en ole yrittäjänä päässyt vielä koskaan neuvottelemaan, ja koska kyseessä on ajallisesti iso syöppö, piti tarkkaan laskea, että voinko sanoa houkuttavalle tarjoukselle kyllä.

Niinpä järjestelin Exceliin kaikki jo aiemmin sovitut työt (joita niitäkin on poikkeuksellisen mukavasti tiedossa) ja harjoitin hieman kalkulointia. Sain kuin sainkin tämän huippukiinnostavan toimeksiannon mahtumaan arkeeni – ainakin laskennallisesti.

Sopimus astui voimaan heti, mikä tarkoitti sitä, että suunnitelmani ”kaikkien aikojen ennätyslomailuista” menivät uusiksi. Kaksi viikkoa sai nyt riittää, jotta pystyn heinäkuussakin antamaan projektille sovitun työpanoksen.

Hatunnosto hankkeen suunnittelutiimille, joka oivalsi, että myös viestintää olisi syytä suunnitella astetta seikkaperäisemmin jo ennen hankkeen käynnistymistä. Kuka ikinä 10-vuotisen hankkeen viestintää ensi vuonna lähteekään käytännössä tekemään, olen varma, että hän (tai mahdollisesti he) on kiitollinen siitä, ettei kaikki ole tammikuussa yhtä suurta tyhjää taulua.

Kun strategiset suuntaviivat on olemassa, on huomattavasti helpompi lähteä miettimään MITÄ käytännössä tehdään, jotta strategia toteutuu.

Onkin tärkeää oivaltaa, että viestintästrategia ja viestintäsuunnitelma ovat kaksi eri asiaa, joilla toki on yhteiset tavoitteet ja päämäärät. Avaavia määritelmiä näille termeille on varmasti useita riippuen siitä, keneltä kysyy, mutta tässä kyseisessä tapauksessa omaa ajatteluani selkeyttävä jaottelu menee karkeasti näin (tapauskohtaiset erot on aina huomiotava, aina ei ole välttämätöntä jumpata tismalleen samoja asioita):

Viestintästrategia sisältää

1) Viestinnän tavoitteet (MIKSI)

2) Tärkeimmät kohderyhmät kunkin tavoitteen näkökulmasta (KENELLE)

3) Keskeisimmät suuntaviivat (MITÄ)

4) Viestinnän mindset / missio

Viestintäsuunnitelma sisältää (strategiaan pohjaten)

1) Tärkeimpien kohderyhmien tarkemmat kuvaukset (KENELLE)

2) Millaisilla viesteillä tärkeimmät kohderyhmät kohdataan (MITÄ)

3) Missä kanavissa ja verkostoissa tärkeimmät kohderyhmät tavoitetaan (MITEN)

4) Viestinnän käytännön organisointi (KUKA/KETKÄ)

5) Viestinnän toimenpidesuunnitelma (MITEN)

6) Mittaaminen

7) Budjetti

Nyt kun loman jälkeen käärin täällä coworking-tilan työhuoneessa numero 3 hihojani, lähden siis pohtimaan hankkeen viestintää strategian kulmasta. Vaikka luovana toteuttajana mopo lähtee minulla helposti keulimaan jo käytännön suuntaan eli ideoimaan erottuvia ja vaikuttavia toteutuksia, on tässä kohtaa tärkeä pitää pää kylmänä ja keskittyä ajatustyöhön kaiken taustalla.

Kun tuo työ on tehty huolella, helpottuu valtavan moni yksityiskohta ensi vuonna.

Aivot kunnolla narikkaan – ja nopeasti sieltä pois!

Onneksi parin viikon lomassani yhdistyi kaikkien aikojen lomasäihin sopivasti sekä joutenoloa että kesäpuuhailua, joten koen saaneeni aidosti ajatukset irti töistä. Tämä on luovassa suunnittelutyössä oikeastaan välttämättömyys, mutta ei todellakaan se helpoin rasti.

Erityisesti silloin, kun jää lomalle tietäen mikä kaikki loman jälkeen odottaa eli millaisia haasteita pitää ratkoa ja mitä kaikkea uutta on otettava haltuun ”älyllisesti”, on välillä suunnattoman suuri kiusaus ihan vain pikkuisen jo karata lomalta käsin ajatuksissa tulevaan.

Yritin ihan tarkoituksella torjua noita ajatuksia luottaen siihen, että sekä strategiset kuningasajatukset että luovat ideat takuulla kirkastuvat aivolevon jälkeen, vaikka en pariin viikkoon aktiivisesti haasteita työstäisikään.

Nyt on sitten levännein aivoin tarkoitus lähteä purkamaan sovittuja työkuormia tarkemmiksi kalenterimerkinnöiksi ja antaa lupa ongelmanratkaisuflowlle. Suunnitelmallisuudella ja tehokkaalla otteella tämäkin vuosi vedetään kunnialla päätökseen!

Kokonaistilanne on minulle yrittäjänä poikkeuksellinen, sillä tänä vuonna minun ei välttämättä tarvitse tehdä enää minkäänlaista myyntityötä (paitsi tietysti loppuvuodesta, sillä vuosi 2022 on taas uusi tabula rasa).

Koska myyntityö ei varsinaisesti ole suurinta mukavuusaluettani, olen ERITTÄIN fiiliksissä siitä, että voin nyt kanavoida myynnistä ja uusasiakashankinnasta vapautuvan ajan ja energian täysipainoisesti TEKEMISEEN, joka totta vieköön ON mukavuusaluettani.

Jonkinlaisia pieniä rakosia on kalenterissani vielä vapaana siellä täällä. Ne rakoset pidän tarkoituksella avoimina nykyisille asiakkailleni ja heidän mahdollisille tarpeilleen. Uusille kyselijöille yritän suoraselkäisesti sanoa, että palataanpa asiaan ensi vuonna, jos se on vielä silloin ajankohtainen.

Paino sanalla yritän.

Yrittäjän kun on niin kiusallisen vaikea käyttää sitä pientä, mutta toisinaan välttämätöntä sanaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s