Otsikon kysymykset ovat toki tärkeitä kaikissa markkinoinnin toimenpiteissä, mutta oman ajankohtaisen projektini myötä tein videotuotannon lainalaisuuksista pieniä oivalluksia, jotka haluan nyt jakaa teillekin.
Meillä Lahdessa kaupunki ojentaa mahtavan konkreettisella tavalla kättä pk-yritysten suuntaan. Myynnin ja markkinoinnin yrityspalveluseteleitä on jaettu vuodesta 2019 lähtien. Vuonna 2023 seteleiden hakuaika on 11.4.-1.5.2023.
(Jos palvelusetelikäytännöt kiinnostavat, löydät lisätietoa kaupungin sivuilta: Yrityspalvelusetelit – Lahti)
Setelit ovat auttaneet lukuisia lahtelaisyrityksiä kehittämään myyntiä tai markkinointia ammattilaisten avulla sekä tuoneet hienoja työprojekteja meille palveluntarjoajille. Itse olen saanut asiakkaikseni monia eri toimialojen yrityksiä juuri palvelusetelien mahdollistamana.
Viime vuosi oli kuitenkin jo alkuvuodesta myyty niin täyteen töitä, etten voinut lähteä mukaan palveluntarjoajaksi. (Tänä vuonna ajattelin sen taas tehdä.)
Samalla avautui ensimmäistä kertaa mahdollisuus hakea yrityspalveluseteliä Toteuttamo Verbaalille. Samaan aikaan ei nimittäin voi olla sekä palveluntarjoajalistoilla että asiakaslistoilla.
Tiesin jo hakiessani, että jos onni osuisi kohdalle, haluaisin käyttää sen laadukkaaseen videotuotantoon.
Asiakasprojektien myötä tiedän, miten äärimmäisen tehokasta videokerronta voi olla. Tiedän myös, että jos/kun halutaan tehdä huolellista työtä, pitää tuotantoon varata riittävästi budjettia. Yrityspalveluseteliä siis todellakin tarvittiin avuksi kustannuksia kattamaan.
Videotuotannon aloitus: MIKÄ on videon tavoite? KETÄ halutaan puhutella?
Palveluseteli tuli (!!!) ja tiesin heti, kenen kanssa hihat käärisin. Petri Koivisto Design on yksi luottokumppaneistani ja olemme tehneet myös asiakkaiden videoprojekteja yhdessä. Petrin pettämätön visuaalinen silmä, rytmin taju ja kyky luoviin oivalluksiin (jotka täydentävät omiani) ovat aina tehneet vaikutuksen.
Palveluntarjoajan valinta oli oman videoprojektini ainoa helppo osuus.
Heti alkuun jumituin kysymykseen siitä, millaisen videotuotannon haluan tehdä. Vastauksen kirkastuminen vei aikaa luvattoman kauan, mutta en halunnut aloittaa projektia ennen kuin valittu ratkaisu tuntuisi varmasti oikealta.

Ennen kuin pystyy vastaamaan kysymykseen millainen, pitää ensin määritellä tavoite ja kohderyhmä. Tuttua huttua ihan minkä tahansa markkinoinnin toimenpiteen suunnittelussa.
Olisiko tavoitteena kertoa informatiivisella videolla millaisia viestinnän ja markkinoinnin palveluita Toteuttamo Verbaalilta voi ostaa?
Ei. Jakkupukuinen asiantuntija läppäri kainalossa kertomassa katsojalle milloin yritys on perustettu ja esittelemässä liudan melko geneerisiä palveluita, ei olisi oikea lähestymistapa.
Älkää käsittäkö väärin. Jakkupuvut ovat tyylikkäitä, mutta ne eivät edusta minua. Minun on helpompi olla oma itseni vaikkapa kukkamekossa.
Sitä paitsi vastaavia palveluita tarjoaa aika moni muukin yritys. Poikkeuksellinen palveluvalikoima ei ole se tekijä, jolla erotun muista alan yrityksistä.
Videotuotannon uniikki lisäarvo esiin
Jäin miettimään videon vahvuuksia formaattina, kun puhutaan asiantuntijabisneksestä, jossa tehdään luovaa työtä.
Video voi kertoa valtavasti enemmän kuin kirjoitettu teksti ja valokuva. Työlästä ja kallista videotuotantoa ei kannata tuhlata sellaisen asian viestimiseen, jonka voi kertoa ilman liikkuvaa kuvaa ja ääntä.
Video pystyy esimerkiksi antamaan maistiaisia hieman mystisestäkin ilmiöstä nimeltä henkilökemia.
Sitä joko on tai ei ole.

Toteuttamo Verbaalin nettisivuilla lukee heti etusivulla näin:
Uskon vahvasti, että näissä puuhissa iso merkitys on myös henkilökemialla ja fiiliksellä. Tarjoajia on alalla paljon, joten kannattaa käyttää hetki aikaa toteuttajan valintaan.
Onko tämä tekijä yritykselleni juuri Se Oikea? Voisimmeko jonkun ajan kuluttua ymmärtää toisiamme jo puolesta sanasta? Olisiko tämän toteuttajan kanssa yhteinen tekeminen myös hauskaa, vaikka tosissaan tehdäänkin?
Tutustu rauhassa. Jos vaikuttaisi siltä, että voisin olla sinun kumppanisi, ota yhteyttä, niin jatketaan tutustumista saman pöydän ääressä.
Siinähän se seisoi jo valmiiksi sanoitettuna! Videotuotantoni tavoite.
Juuri tuossa tutustumistyössä minun pitää auttaa potentiaalista asiakasta. Kun teemme videosarjan, joka antaa esimerkkejä ammattitaidostani, mutta tekee sen rennolla ja näköiselläni tavalla, teen palveluksen kumppania etsivälle, mutta myös itselleni.
Tutustumistapaaminen, jonka aikana molemmat tahoillaan huomaavat, että nyt ei taideta istua saman pöydän ääressä (vaikka konkreettisesti istuttaisiinkin) jää kokonaan sopimatta.
Olisi tehtävä videosarja, joka tarjoilee myös konkreettisen esimerkin ideoimastani luovasta ratkaisusta ja käsikirjoitustyylistäni: näinkin yrityksen voi halutessaan esitellä.
Siihen videosarjaan olisi vain yksi mahdollinen päähenkilö.
Tällaisesta ajatustyöstä sai alkunsa viisiosainen Verbaalitohtorin vastaanotolla -sarja, jonka aivan viimeisiä hienosäätöviilauksia parhaillaan Petrin kanssa työstämme. Julkaisuaikataulu on syytä pullauttaa tässä kohtaa julkiseksi, sillä deadline on tunnetusti rönsyilevän luovan yrittäjän paras muusa.
Verbaalitohtori saapuu Toteuttamo Verbaalin Youtube-kanavalle keskiviikkona 15. maaliskuuta. Tuona päivänä tulee muuten kuluneeksi tasan 7,5 vuotta yrittäjänä. Eikös se ole vähintäänkin oman videosarjan arvoinen merkkipaalu?
Lämpimästi tervetuloa vastaanotolle!
Jos haluat varmistua siitä, ettei yksikään jaksoista vilahda ohi huomaamatta, tilaapa ihmeessä Toteuttamo Verbaalin uutiskirje täältä: http://eepurl.com/impwsM
Lupaan, että spämmäyksen tielle en lähde, sillä oletettavaa on, että kun tämä videosarja (jonka levitystä varten oma uutiskirje tuli vihdoin perustettua) on saatu puskettua maailmalle, uutiskirjepostitukset harvenevat dramaattisesti.
Ne suutarin lapset ja kengät – kyllä te tiedätte.
Blogin kuvituskuvat ovat kuvakaappauksia videosarjan eri jaksoista. Kuvaus ja editointi: Petri Koivisto
