Hölkkää Niin Hiljaa Kuin Kehtaat -metodilla Forssan Suvi-illassa

Jos ei voi panostaa laatuun, voi yrittää panostaa määrään. Bisneksen ohjenuorana kelvoton, mutta taviskuntoilijan kesätreenimotivaattorina vähintäänkin kohtuullinen. Siksi KIRJOITAN paremmin kuin juoksen -kiertue.

Forssan Suvi-ilta on kiinnostanut minua tapahtumana jo pitempään. Pikkukaupungin klassikko, jota moni juoksija kehuu. Viime vuonna olin maksanut ilmoittautumiseni tapahtumaan hyvissä ajoin keväällä, mutta viheliäisten selkäkipujen takia oli juoksuharrastus pakko panna joksikin aikaa telakalle juuri kesän alla.

Viikonlopun tukikohdaksi otin lastemme mummolan Tampereella, jotta ajomatka olisi hieman lyhyempi. Sain houkuteltua viime hetkellä ja extempore lankomieheni lähtemään seuraksi. Ajatuksena ei tokikaan ollut juosta yhdessä (se kuuluisa tasoero), mutta jotenkin sitä on vain kivempi mennä yhdessä tapahtumapaikalle ja käyttää matkat juoksuhenkiseen re- ja post-löpinään.

Kolmastoista ja ensimmäinen kerta

Tämä oli 13. puolimaratonini, mutta omassa genressään ensimmäinen kerta. Lähdin nimittäin ensimmäisen kerran elämässäni hölkkäämään numerolapun kanssa. Tarkoituksena ei siis ollut pistää kaikkea peliin, kuten yleensä puolimaratonilla. Olen toki juossut aikaisemminkin todella hitaita puolikkaita, mutta syynä on silloin (eli vuonna 2011 esikoisen syntymän jälkeisessä rapakunnossa) ollut se, ettei kunto ole antanut myöden yhtään reippaampaa vauhtia. Esimerkiksi Turun puolikas 2011 loppuajalla 2.46.56 oli silloinen maksimisuoritus. Rauha tuon lyllerryksen muistolle.

En oikeastaan edes pidä puolimaratonista matkana. Puolikas on matka, jolla edes jonkinlaisen säällisen tuloksen (minun tapauksessani mahdollisimman lähelle kahta tuntia) saavuttaakseen, tulisi juosta alusta asti hieman epämiellyttävillä sykkeillä. Täysmaratonia ei voi koskaan lähteä juoksemaan puolimaratonvauhdilla tai noutaja tulee varmasti. Minusta on aina kutkuttavan ihanaa (ja samalla silmittömän jännittävää) lähteä maratonille, koska sitä saa luvan kanssa edetä aika pitkään niin, että juokseminen tuntuu pelkästään mukavalta.

Maratonin haasteet (pitkästä matkanteosta aiheutuva fyysinen ja psyykkinen väsymys) sopivat omalle luonteenlaadulleni paremmin kuin puolimaratonin haasteet (itselle reippaan vauhdin ylläpito 21 kilometrin ajan).  Mutta tänään olin antanut itselleni erikoisluvan. Hölkkäisin puolimaratonin pitkänä lenkkinä.

Pitkän ja hitaan lenkin ideana maratonharjoittelussa on se, että sykkeet pysyvät matalalla eikä pitempikään matkanteko rasita elimistöä liiaksi. Lopussa olisi hyvä olla fiilis, että tätä vauhtia olisin voinut nylkyttää pitempäänkin. Pitkiksellä kehitetään nimenomaan kestävyyskuntoa sillä kuuluisalla rasvanpolttosykkeellä.

Nykykuntooni peilaten tiesin, että ollakseen ihan oikeaoppinen pitkis, tulisi minun käyttää reitillä aikaa noin 2.40-2.50. Niin hitaasti kiiruhtaminen ei numerolappu rinnassa välttämättä tulisi onnistumaan (numerolapulla ON ihmeellinen vaikutus ihmiseen), mutta ajattelin, että reitillä olisi ehdottomasti viihdyttävä yli 2,5 tuntia.

Päivän sää

automatkaforssaan

Automatkalla Forssaan.

Koko maata jo useamman päivän hallinnut matalapaine ei suostunut väistymään lauantainkaan sääennusteista, joten varauduimme märkään ja tuuliseen säähän. Jonkunlaista myrskyrintamaakin oli tarjolla eri puolille Suomea. Tiesin, että reitillä on pitkiä suoria, joissa kova vastatuuli tuntuisi todella ikävältä.

Sen verran monta juoksutapahtumaa on kuitenkin tullut jo koluttua, että säästä en enää jaksa hirveästi paineita ottaa. Joskus sataa ja joskus paistaa. Optimiolosuhteet osuvat kohdalle todennäköisesti silloin, kun ei ole tulostavoitteita. Ennätysjuoksuyrityksiin taas yleensä pukkaa väkisinkin minuutteja loppuaikaan lisäävä seksihelle tai jotain muuta extremeä. Niin se vain menee. Harvoin on aivan kaikki kohdallaan.

Päivän sade taukosi kuin tilauksesta juuri ennen starttia. Seitsemän kilometrin kohdalla tuli pieni virkistävä kuuro ja stadionilla luontoäiti tarjosi kunnon suihkun hikisille maaliintulijoille, mutta muuten koko puolikas eteni mukavan hapekkaassa ilmassa ilman extremeä. Paikoin tuuli, mutta ei lopulta kovinkaan häiritsevästi.

Aivan kuten HCR:llä kuukausi sitten, sää oli lopulta huomattavasti ennusteita parempi ja itse asiassa lähes optimaalinen juoksutapahtumaan.

20160618_155209

Puolimaratonselfie hetki ennen starttia. Lankomies meni sitten ”vahingossa” juoksemaan oman enkkansa. WAU ja onnea!

Päivän reitti

Pitkät suorat autotien reunassa vähävirikkeisessä maisemassa ovat tappavan tylsää juostavaa. Suvi-illan juoksuissa edetään ensimmäinen kymppi lähes suoraa väylää Hämeentietä pitkin. Paluumatkalla poiketaan pariin otteeseen omakotialueiden siimekseen, mikä tuo reittiin mukavaa vaihtelua.

20160619_163811

Reitillä kuitenkin suuren positiivisen yllätyksen tarjosi forssalaisyleisö, jota oli varsinkin sääolosuhteisiin nähden ilahduttavasti reitin varrella – ja mikä parasta: yleisö myös kannusti, ei ainoastaan seistä tönöttänyt tien vieressä bussipysäkkimentaliteetilla. Mielestäni Forssan kannustus oli monin verroin parempaa kuin vaikkapa Turun Paavo Nurmi -tapahtumassa, jossa väkeä on kuitenkin määrällisesti enemmän. Bändikin oli saatu soittamaan Hämeentien varteen ihan kunnon lavalle.

Kun tällä kertaa kellonlukemilla ei ollut mitään merkitystä eikä vauhdin ylläpitoon tarvinnut kiinnittää huomiota, päätin keskittyä nauttimaan erityisesti kannustuksesta ja kiittää aina vähintäänkin hymyllä tai peukunnostolla aktiivista yleisöä. Sillä silloin kun juostaan tavoitteellisesti, ei energiaa tuhlata edes yleisön kanssa kommunikointiin.

Maailman maratoneilla olen usein huomannut, että juokseminen on niin kokonaisvaltaista, että jossain kohtaa sitä väkisinkin uppoutuu vain omaan juoksuunsa ja jaksamiseensa. Kun seuraavana päivänä kierrämme samoissa maisemissa turisteina, mies saattaa todeta, että tästähän me eilen juostiin, mutta minä voisin pistää pääni pantiksi, ettei minun maratonreittini ainakaan tästä mennyt.

Hölkkäfiiliksellä tapahtumasta ehtii havainnoida paljon kaikkea sellaista, mikä tosissaan juostessa jää paitsioon. Suvi-illassa intouduin muutamaan otteeseen jopa huikkaamaan reitin varren väelle iloiset kehut Forssalle ja kiitin mahtavasta kannustuksesta, josta vastalahjaksi sain aina kahta kovemmat tsemppaukset ja aplodit.

Reitin nousut tuntuivat moneen muuhun reittiin verrattuna varsin loivilta, joten vähätuulisella säällä Suvi-ilta saattaisi olla optimaalinen ennätysyritykseen (sitten joskus). Tapahtuma oli joka vinkkelistä erittäin hyvin järjestetty enkä keksi lähettää järjestäjille yhtäkään moitteen sanaa. Forssan Suvi-ilta on siis maineensa veroinen ja ansaitsee suositukset.

Maaliviivan jälkeen vastassa oli kuitenkin yllättävä ja karmaiseva takaisku. Repesin isoon nauruun, kun katsoin puhelimesta virallisen loppuaikani, joka oli 2.29.59. Numerolappu näköjään väkisinkin vauhditti askelta enemmän kuin oli tarkoitus. Mutta näin tällä kertaa. Uudenlainen juoksukokemus joka tapauksessa.

Mitä seuraavaksi?

KIRJOITAN paremmin kuin juoksen -kiertue jatkuu kahden viikon kuluttua Turun Paavo Nurmessa. Alkuperäinen ajatukseni oli, että siellä juoksisin taas perinteisellä Kaikki peliin -metodilla (koska eihän sitä nyt ihan kaikkia kesän tapahtumia voi vain hölkätä). Nyt tämä Nautiskelupuolikas oli kuitenkin niin miellyttävä kokemus, että saas nähdä, jaksanko aktivoitua Kielivyönallapuolikkaalle. Niiltä kun voi aina käteen jäädä pettymyksiä.

Kun ei tavoittele mitään, ei voi myöskään pettyä itseensä.

Sitä paitsi juuri nyt on aika mainio olo, kun jalat tuntuvat jo suht freeseiltä eikä niitä jumita monta päivää.

Kiertueohjelma tällä hetkellä

Helsinki City Run 14.5. (loppuaika 2.13.41)
Forssan Suvi-ilta 18.6. (loppuaika 2.29.59)
Paavo Nurmen puolikas, Turku 2.7.
Heinolan kaupunkipuistojuoksu 23.7.
Hämeenlinna (10 km) 30.7.
Kangasalan puolimaraton 13.8.
Tallinnan puolimaraton 11.9.*
Uusi Lahti -juoksu 25.9.

*Tallinnan reissu vielä pienellä kysymysmerkillä. Jos ei toteudu, niin samana päivänä juostaan Lasse Viren -juoksu Myrskylässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s