Puhutaanko hetki hinnoista? Mitä sisällöntuotanto (voi) maksaa?

Sain hetki sitten sähköpostin, joka innoitti kirjoittamaan tämän bloggauksen. Kyselin lisätietoa eräästä tarjouskilpailusta, johon olin osallistunut. Maanantaina sain ilmoituksen, etten tullut valituksi.

Omalla alallani hinnoista tulee usein puhuttua luottamuksellisesti ainoastaan asianomaisten kanssa – hyvin harvoin julkisesti ja ihan rehellisinä euroina. Lukeudun itsekin tähän joukkoon, myönnän sen. Hinnoista on äärimmäisen vaikeaa ja jopa kiusallista puhua. (Siitäkin huolimatta: rehellisiä euroja luvassa kirjoituksen lopussa!)

Näkemykseni mukaan asiantuntijatyössä hintoja arastellaan kertoa julkisesti ainakin seuraavista syistä:

  1. Onpa härskiä hinnoittelua, eihän tuo nyt mitenkään voi noin paljoa maksaa! Noilla hinnoillahan rikastuu hetkessä, jos joku tuommoisia suostuu maksamaan! Julkinen taivastelu voi olla tämäntyylistä eikä siihen ole mukava joutua kaikkien silmätikuksi. Taivastelijat eivät useinkaan tunne toimialaa, yrityksen kulurakennetta eivätkä pysty millään tasolla arvioimaan työn vaatimaa tuntimäärää.
  2. Pelätään antaa hintoja tiedoksi kilpailijoille. Aivan varmasti ne tekevät jatkossa tarjouksia, jotka alittavat kiusallisesti juuri ja juuri oman hintatason. Tai jollain vippaskonstilla onnistuvat näyttämään edullisemmilta, vaikka itse asiassa eivät olekaan.
  3. Työt ovat hyvin harvoin täysin samanlaisia ja aidosti vertailukelpoisia. Jos lupaa julkisesti tehdä jonkin tietyn työn (sen yksityiskohdista tietämättä) kiinteällä hinnalla, voi se tarkoittaa itselle järkyttävää alihinnoittelua, jos työ osoittautuukin huomattavasti oletettua suuremmaksi.

Poikkeuksiakin toki myös tällä alalla löytyy, mutta usein vasta nimekkäiden tekijöiden keskuudessa. Esimerkiksi kovan luokan viestintävelho Katleena Kortesuo kertoo nettisivuillaan tuntihinnakseen 3400 euroa + alv. (Helsinki, pk-seutu, Turku, Lahti, Tampere – muu Suomi hintaan 3900 / h).

Omassa työssäni verkkosivuston tekstituotanto on kohdan 3 erinomaisesti täyttävä esimerkki. Olen ollut mukana simppeleissä nettisivuprojekteissa, joissa sivuja on vain muutama. Kirjoitan niihin asiakkaan toiveiden pohjalta lyhyet tekstit muutamassa tunnissa. Itselleni kevyimmissä verkkosivuprojekteissa minun työni on ollut pelkkä kirjoitustyö. Rakennesuunnittelun, kuvasuunnittelun ja kaiken teknisen säätämisen on tehnyt toinen tiimin jäsen (tai jäsenet).

Toistaiseksi massiivisimpaan nettisivuprojektiini kuului melkein 50 alasivua, joista moni sisälsi artikkelityyppistä toimituksellista sisältöä. Projekti kesti kalenteriin katsottuna useita kuukausia. Palavereja oli matkan varrella lukuisia. Osallistuin myös jonkin verran sivuston rakennesuunnitteluun ja kirjoitin ylläpitoalustalle metatekstejä, jotka eivät ulospäin käyttäjälle näy, mutta ovat hidasta & tarkkaa puuhaa ja sivuston toimivuuden kannalta äärimmäisen tärkeitä.

Kaikki ymmärtänevät tämän esimerkin jälkeen, miksei nettisivuillani ole hinnastoa, jossa lukee VERKKOSIVUTEKSTIT näin ja näin monta euroa.

Hinnoittelun kirjavuus on ostajan tuska (May the force be with you!)

Omalla alallani (viestintä ja markkinointi) hinnat ovat siis valitettavasti harvinaisen hyhmäisiä käsitteitä, joita asiakkaan on usein vaikea hahmottaa, purkaa auki ja vertailla muilta saamiinsa hintatietoihin. Miksi kaikki sitten on niin julmetun hyhmäistä, siitä pitäisi varmasti kirjoittaa oma spekulatiivinen analyysitekstinsä. Nyt en siihen lähde. Mutta annan muutaman käytännön esimerkin siitä, miten älyttömän kirjavaa hinnoittelu alallani voi olla. (Tässä blogauksessa yksi tapaus, muut seuraavassa tekstissä.)

Tarjouskilpailun työ, josta alussa kerroin, oli TODELLA suuri kokonaisuus. Kun kysyin päätöksen saatuani valintaperusteluja (niitä kannattaa muuten aina kysyä, koska yleensä niistä oppii jotakin, mutta useinkaan niitä ei automaattisesti kerrota), kuulin, että tarjouksia tuli 12 ja niiden sisällöissä oli huomattavan suuri vaihtelu. Valinta oli ollut vaikea.

Hintahaitari tarjouksissa oli 1700 – 15 000 euroa. Kaikki tekijät olivat siis vastanneet täsmälleen samaan tarjouspyyntöön saaden samat ennakkotiedot. Oma hintani oli karvan alta 10 000 euroa. Käytin tarjouksen laatimiseen reilusti yli puoli päivää, koska työ oli luonteeltaan sellainen, että se oli pakko pureksia oletusten pohjalta atomeiksi, jotta oletettavaa työmäärää pystyisi arvioimaan edes jotakuinkin kohdilleen.

Voisikohan auton huollosta hintoja kyselevä kuluttaja saada näin laajan kirjon erilaisia hintoja kerrottuaan mitä autossa pitää huoltaa/korjata?

Summa summarum hinnoittelustani

Tiedän itsekin miten rasittavaa on, kun yritykset eivät kerro hintojaan jo verkkosivuillaan. Myös oma hinnastoni netissä on hyhmäinen. Pahoittelut siitä. Olen kuitenkin parhaillaan keskellä prosessia, jossa mietin, miten voisin asian fiksuimmin korjata. Vinkkejä otetaan ilolla vastaan! Laitan tähän blogautukseen nyt jo ensiavuksi joitakin konkreettisia euroja julkiseen jakoon (ensimmäistä kertaa ikinä).

Toteuttamo Verbaalilla on käytössä kaksi eri tuntiveloitushintaa erityylisille töille. Tosin läheskään aina työtä ei ole mielekästä myydä/ostaa tuntiveloituksella, mutta jotakin nämä hinnat varmasti kertovat.

Vaativuustaso 1: 68 e/h + alv
– Ns. tuotannollinen tekstityö, kuten tiedottaminen ja toimitustyö valmiin briiffin pohjalta. Hinta on täsmälleen Journalistiliiton laskema suositushinta toimittajan työlle huomioiden yrittäjyyden kulurakenteen. En näe, että alle tuon hintatason ammattilaisen olisi missään tapauksessa mielekästä tehdä työtä.

Vaativuustaso 2: 80 e/h + alv
– Luovaa ideointia vaativa työ (kuten konseptien luominen ja kampanjasuunnittelu) sekä liiketoiminnan kehittämiseen liittyvä konsultointi- ja strategiatyö.

Hyvin harvoin asiakas ostaa työtäni tuntiveloituksella, koska asiakkaan on ymmärrettävästi mahdoton arvioida miten paljon jokin työ vie tunteja. Lisäksi toisinaan hinnoittelussa pitää ajatella myös työn arvoa, ei ainoastaan siihen kulunutta aikaa. Yleensä siis annan kiinteän hinnan työn yksityiskohdista kuultuani. (Hintatiedusteluja voi laittaa minulle sähköpostilla terhi.kangas(a)verbaali.fi.)

Viiden vuoden yrittäjätaipaleeni perusteella voin todeta, että yleensä työ kuin työ vaatii aina enemmän aikaa kuin tunnin tai pari. Alle 400 euron laskuja en ole juurikaan kirjoittanut.

Myyn työtäni vakikumppaneille myös kokonaisina työpäivinä Ulkoistettu markkinointipäällikkö -mallilla.

Markkinointipäällikköpalvelun päivähinta vuonna 2021 on 550 euroa + alv (työpäivän pituus 7,5 h). Tuntihinta asettuu näin vaativuustasojen 1 ja 2 väliin, ja onkin todennäköistä, että työpäivät, joiden aikana työskentelen aivan kuin yrityksen palkkalistoilla oleva markkinointipäällikkö, sisältävät näistä molempia.

Olen iloinen, jos näistä tiedoista oli sinulle lukijani jotakin iloa/hyötyä, olitpa sitten omaa hinnoitteluasi pohtiva kollega tai sisällöntuotantokumppania etsivä mahdollinen asiakas. (Tervetuloa tutustumaan minuun tarkemmin yritykseni verkkosivuilla.) Kuten edellä todettu, halvempiakin tekijöitä alalta löytyy, mutta aivan takuulla myös kalliimpia. Jokainen yritys hinnoittelee omat palvelunsa oman kulurakenteensa ja tavoitteidensa perusteella. Ei ole oikeita ja vääriä hintoja.

Jos hinta on huomattavasti kaikkien kilpailijoiden hintatasoa halvempi, on todennäköistä, että joku kärsii. Joko asiakas, joka saa liian nopeasti tehtyä työtä, johon ei ajatus ehtinyt mukaan tai oman alansa ammattilainen, joka sinnittelee elämässään köyhyysrajalla siitäkin huolimatta, että tekee julmetusti hommia jaksamisensa kustannuksella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s