Tällä päivämäärällä viisi vuotta sitten kaupparekisteriin merkittiin uusi yritys toimialaluokituksen 73111 Mainostoimistot alle. Vuonna 2015 perustettiin yhteensä 28 749 yritystä, joten tilastollisesti kyseinen yhden naisen yritys on vain yksi tuhansien joukossa.
Minulle tuossa yrityksessä mikään ei ole vain, sillä Toteuttamo Verbaali on minun ikioma yritykseni. Maailman tärkein yritys. Kolmas lapseni. Se on perustettu totaalisen takinkäännön seurauksena, sillä minusta ei pitänyt koskaan tulla yrittäjää.
Kirjoitin blogiini uuden maailman avanneesta takinkäännöstä kesällä 2016, jolloin yrittäjyyttä oli takana vasta yhdeksän kuukautta: ”Tämä yritys olen minä. Minä olen tämä yritys. Toteuttamo Verbaali nukahtaa joka ilta kanssani samoihin lakanoihin ja herää niistä joinain aamuina virkistyneempänä kuin toisina.” (Koko kirjoituksen voit lukea täältä.)
Tiedän, etten todellakaan ole yksin, kun totean, että tänä vuonna yrittäjä on herännyt virkistyneenä paljon harvemmin kuin olisi halunnut. Jos kristallipallossani olisi vuonna 2015 näkynyt pirulainen, jonka nimeä ei halua enää edes ääneen sanoa, olisi yritys voinut jäädä kokonaan perustamatta. Tämä maailmanmeno olisi ollut aivan liian heviä tavaraa SWOT-analyysin uhat-lohkoon. Olen onnellinen, etten omista yhden ainutta kristallipalloa, sillä kaikesta huolimatta tämä 5-vuotispäivä tuntuu hyvältä ja erittäin oikealta.
Erityisen hyvältä tuntuu se, että sain tänään nostaa maljaa huippuhienossa pienyrittäjäporukassa. Aloitin tänä vuonna yrittäjän ammattitutkinnon ja juuri tälle päivämäärälle osui lähiopetuspäivä (yli puolen vuoden tauon jälkeen siis ihan OIKEA lähiopetuspäivä, ei mikään kädenlämpöinen Teams).
Yli yrityksen kuolemanlaakson
Moni on kysynyt, että miksi ihmeessä tällaista tutkintoa suoritan, kun kerran yritys on jo aikaa sitten perustettu. Eikö yrittäjätutkinto pitäisi käydä ennen yrityksen perustamista?
Minusta juuri tämä kohta yrityksen elinkaaresta on tutkinnolle paras mahdollinen. Minulla on jo reilusti käytännön kokemusta, mutta olen tuoreenpuoleisena yrittäjänä aidosti innostunut kehittämään yritystäni ja omia toimintatapojani. Nälkää ja nöyryyttä on sopivassa suhteessa. Totta kai ennen yrityksen perustamista kannattaa jonkinlainen yrittäjäkurssi käydä, mutta näin kokonaisvaltainen ammattitutkinto palvelee parhaiten jo toimivaa yritystä.
Kun katson peruutuspeilistä Toteuttamo Verbaalin alkutaivalta, voin todeta kiitollisena, että yritykseni sai satumaisen hyvän alun. Kuolemanlaakso, joka koituu noin joka toisen yrityksen kohtaloksi, ei ollut minkäänlainen uhka. Koronakevättä lukuun ottamatta kädet ovat olleet lähes koko ajan töitä täynnä. Välillä ihan liiaksi asti, joten en ole hirveästi ehtinyt kehittää liiketoimintaani. On tehty saappaat savessa ja painettu eteenpäin sivuille vilkuilematta.
Juuri siksi halusin aloittaa tämän tutkinnon. Kaikki oppi on ammennettavissa suoraan oman yrityksen hyväksi. Tai siis minun tapauksessani yhden yrittäjän, mutta peräti kolmen yrityksen hyväksi. Yhden näytöistä teen sovitusti Toteuttamo Verbaalista itsenäiseksi yritykseksi irtautuneelle Merkityskirjat Oy:lle ja yhden Dooroom Lahti Oy:lle, jonka yksi perustajaosakas olen.
Yksinyrittäjä, joka ei olekaan yksin
Jokainen koulupäivä on siis minun ikioma strategiapäiväni. Niihin omat herkkunsa tuovat eri aloilla yrittäjinä toimivat opiskelijakaverit. Luottamuksellinen sparrailu ja vertaistuki ovat erityisesti tänä vuonna olleet jotain täysin korvaamatonta. Helppoa ei ole ollut kenelläkään, toisilla valitettavasti vielä vaikeampaa kuin toisilla.
Mitä kuuluu? -kierroksilla on sydäntä kylmännyt, kun muutamilla on vastoinkäymisiä ollut epäinhimillisen paljon. Oma työtilanteeni näyttää nyt taas erittäin hyvältä, mutta pientä pohjakosketusta otin keväällä minäkin.
(Koronakevään tunnoista tarkemmin edellisessä kirjoituksessani.)
Siksi tänään ei todellakaan nostettu maljaa vain Toteuttamo Verbaalille vaan kollektiivisesti kaikille pienyrittäjille, jotka parhaillaan puskevat kaikesta huolimatta sinnikkäästi eteenpäin. Luottaen, että tästä kyllä selvitään.
Ja todellakin muuten selvitään.
Jokaisessa synkässä pilvessä sanotaan olevan kultareuna ja siihen on tietysti uskottava. Moni yritys on tänä vuonna pistänyt paukkuja toimintansa kehittämiseen, kun ydinliiketoiminnassa on ollut hiljaisempaa. On siis oletettavaa, että ne yritykset, jotka koronan yli selviävät, luovat nahkansa entistä vahvempina. Ja sehän ei voi tarkoittaa mitään muuta kuin hyvää. Koko Oy Suomi Ab:lle.
Toteuttamo Verbaalin ohella myös Merkityskirjat ja Dooroom ovat lähteneet tänä vuonna vahvalle kehittämisen polulle, joten ensi vuodelta on lupa odottaa ihan uusia inspiroivia avauksia.
Kuluneesta viidestä vuodesta vaihtaisin mielelläni monta yksittäistä päivää pois. Mutta kulunutta viittä vuotta en vaihtaisi pois. Kokonaisuus on onneksi enemmän kuin osiensa summa.
Yrittäjän ammattitutkinto (YAT) on oppisopimusrahoitteinen (eli yrittäjälle MAKSUTON) koulutus, jota järjestetään useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2020 Lahdessa alkaneen koulutusohjelman toteuttajana toimii Koulutuskeskus Salpaus yhdessä Intotalo Oy:n kanssa. Bloggaus on syntynyt orgaanisesti ilman maksettuja kumppanuuksia.
Kiinnostuitko Toteuttamo Verbaalin palveluista? Tutustu tarkemmin nettisivuillani www.verbaali.fi.